Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

I Sandhedens Tjeneste
oktober 2019
DR sætter fokus
på digital dannelse
For femte år i træk står der kildekritik, fake news og etiske dilemmaer på skoleskemaet for 15.000 af landets 8., 9. og 10. klasser. Siden 2015 har i alt 85.000 skoleelever deltaget i både projektets store nyhedsshows og workshops i DRs ni distrikter landet over.

Oprindeligt var projektet "I Sandhedens Tjeneste" kun tiltænkt nogle få hundrede skoleelever i DR Byen i 2015. Men da Erkan Özden fra DR Nyheder og Cecilie Lange fra P3 Nyheder igen drog afsted på landevejene den 9. oktober, så var det for femte år i træk. I den tid har 55.000 af de ældste skoleelever deltaget i nyhedsshowene, og 30.000 elever har deltaget i P4's workshops i DRs ni distrikter landet over.

– De første workshops i 2015 gav os den ambition, at "I Sandhedens Tjeneste" skulle bidrage til unges digitale dannelse i hele landet, siger underdirektør i DR Nyheder, Anders Kern Boje. – Nu står vi så her fem år senere med et næsten fyldt Danmarkskort, og inden året er omme runder vi 100.000 elever. Det er vi rigtig stolte af.

Aktiviteterne i oktober og november omfatter i alt 28 interaktive nyhedsshows i henholdsvis DR Byen, Køge, Middelfart, Vejle, Hobro, DR Aarhus og Hjørring. I alt 15.000 elever kommer til at deltage.

Kernen af public service

– Når vi inviterer tusindvis af elever til vores nyhedsshows og workshops, så er det håbet om, at eleverne er blevet lidt mere kritiske, når de går derfra, siger Anders Kern Boje. – Vi håber at de har fået en forståelse af, at det ikke er ligegyldigt hvem man stoler på, og hvor man får sine informationer fra. Samtidig er "I Sandhedens Tjeneste" en vigtig platform for os til at lytte og blive klogere på, hvad der optager unge. Så læringen går begge veje.

Som en del af indsatsen for at skabe digitalt dannede og reflekterede mediebrugere bygger projektet på både de store nyhedsshows en gang om året og på workshops, der afholdes året rundt i alle DRs distrikter. Nyhedsshowene sætter eleverne i redaktionelle dilemmaer og diskuterer kildekritik, mens P4 landet over inviterer inden for i maskinrummet, når en nyhedsudsendelse bliver til.

Kernen af public service

– Efter fem år med projektet er det virkelig tydeligt for mig, at hvis man nogensinde bliver i tvivl om, hvad public service er, så skal man opleve et projekt som "I Sandhedens Tjeneste", siger Erkan Özden, der til dagligt er vært på TV Avisen. .

– I en foranderlig medieverden er det ikke uden grund, at de unge kan have svært ved at navigere online og være i tvivl om, hvad der er sandt og falsk eller vinklet til et bestemt formål. Derfor genopfinder vi nyhedsshowene hvert år, så de matcher den virkelighed, de unge befinder sig i nu og her. Og P4's workshops tager udgangspunkt i dagens nyheder...

Gå tilbage


– Vi håber at eleverne får en forståelse af, at det ikke er ligegyldigt hvem man stoler på, og hvor man får sine informationer fra, siger underdirektør i DR Nyheder, Anders Kern Boje. – Men "I Sandhedens Tjeneste" er også en vigtig platform for os til at lytte og blive klogere på, hvad der optager unge. Så læringen går begge veje.
Klik for større billede

"I Sandhedens Tjeneste" er for mig kernen af public service, siger Erkan Özden, vært på TV Avisen. Han har været med i projektet siden starten i 2015.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+