Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Alexandra Instituttet
oktober 2019
Computerne skal
lære mere dansk
Med afsæt i danske tekster fra DR og Infomedia er Alexandra Instituttet i gang med at udvikle modeller, som f.eks. kan gøre chatbots nemmere at kommunikere med.

– Vi analyserer tæt på 50.000 danske tekster hver dag, og udviklingen af dansk sprogteknologi er afgørende for, at vi fortsat kan levere relevante indsigter i stadigt stigende mængder af data, siger Claus Lindquist Henriksen fra Infomedia.

– Det danske sprog er meget småt i en global kontekst, og hvis vi skal kunne måle os med internationale tech-giganter inden for Artificial Intelligence, må vi samle viden, data og teknologi i et projekt som det her. AI skal ikke kun være forbeholdt de internationale tech-giganter, men også danske virksomheder med globale ambitioner.

Teknologiens muligheder

Allerede i dag møder vi sprogteknologi mange steder i vores hverdag – f.eks. når mailsystemet selv frasorterer spam-mails, og når man får foreslået det næste ord mens man skriver en besked på mobilen. Men teknologierne er primært udviklet på engelsk, mens dansk som et lille sprogområde ikke har fået opmærksomhed fra de tech-giganter, der er længst fremme med sprogteknologierne.

Med afsæt i danske tekster fra DR og Infomedia udvikler Alexandra Instituttets AI-eksperter derfor modeller, der f.eks. kan gøre chatbots nemmere at kommunikere med, kan skabe overblik over holdningsytringer i store mængder af data fra sociale medier og med stor præcision kan finde personer i en tekst.

Sidstnævnte vil blandt andet kunne bruges til at forbedre søgninger efter personer i tekster, fordi vi med modellen ikke bare leder efter et navn, men også efter hvordan en person typisk optræder grammatisk i en tekst. Systemet vil på den måde kunne styre udenom navne som "Hans", "Ane" eller "Sten"; navne som jo kunne være udsagns- eller navneord i teksten. Teknologien kan f.eks. også bruges til nemt og hurtigt at finde og sløre navne i en tekst, f.eks. i forhold til GDPR.

Vigtigt samarbejde

– Det er så vigtigt, at vi i vores arbejde har store mængder god, dansk tekst til rådighed, siger Anne Bøgh Fangel fra Alexandra Instituttet. – Der ligger nemlig meget mellem linjerne i sproget – f.eks. ironi – og det er ikke en nem nød at knække at sætte det på formel.

– Hvis computeren tager alt bogstaveligt, så vil den misse de kulturelle koder i sproget, og så bliver kommunikationen ikke god nok!

Fakta

Alexandra Instituttet hjælper offentlige og private virksomheder med at anvende den nyeste it-forskning og -teknologi. På hjemmesiden danlp.alexandra.dk er der en introduktion til instituttets arbejde og NLP – natural language processing.

Gå tilbage


Det er vigtigt at mobiltelefonen ikke kun er et sprogligt geni på engelsk, men at den også kender et lille sprog som dansk mht. eksempelvis dobbelttydige ord og ironi.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+