Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Edius 9.50
september 2019
Outsideren holder
sin førerposition
Grass Valleys videoredigering er kommet i en opgraderet version. Det betyder, at man nu kan importere nye kameraformater fra Blackmagic, Sony og Canon, og at man kan eksportere Apple ProRes 4444 klip med alpha-kanal.


Finn Nesgaard

Nyhederne i Edius 9.50 kan godt lyde lidt nørdede. Men da Edius softwaren blev lanceret tilbage i 2003 var det netop med det formål at kunne håndtere alle formaterne direkte på tidslinjen i den fremstormende digitale formatudvikling. Den udvikling tog for alvor fart, da hukommelseskortene overtog rollen som lagermedium med en deraf følgende nærmest eksplosion i antallet af videoformater.

Denne renderingsfri strategi holder Edius folkene stadig fast ved den dag i dag. Og det er den som videreføres med version 9.50.

Alle de gængse raw-formater

Ifølge Grass Valley, som står bag udviklingen af softwaren, er Edius sandsynligvis den eneste videoredigering, som understøtter alle de gængse raw-formater – fra bl.a. Blackmagic, Canon og Sony. Det betyder, at eksempelvis filer fra Blackmagic Ursa Mini Pro og Pocket Cinema 4K kan hentes direkte ind på tidslinjen, klar til redigering. Edius 9.50 understøtter også Blackmagic kameraernes særlige farverum.

I modsætning til de fleste andre videoredigeringer, så kan Edius eksportere videoer med separat alpha kanal. Nyt i Edius 9.50 er, at alpha-kanalen nu kan være i format ProRes 4444, og at det samlede eksportformat kan være MOV.

Yderligere information på www.Edius.net/podcast.

Multikamera

Det er ikke nyt, at Edius er nem at bruge til redigering af multikamera-produktioner. Men det er nyt, at man nu også kan synkronisere via lydoptagelser, og at man kan tilføje lydoptagelser under redigeringsprocessen.

Nyt er det også, at antallet af kamera-previews automatisk bliver justeret i takt med at man øger eller reducerer antallet af "kameraer" på tidslinjen. Det betyder, at når der kommer en ny multi-kamera-sekvens på tidslinjen, så vælger Edius automatisk den bedste visning på skærmen i relation til antallet af synkrone kamerafiler.

Salgsfremstød

Det er et faktum, at alle fordele til trods, så er Edius bestemt ikke den mest brugte videoredigering i den danske mediebranche, og såmænd heller ikke i Europa som helhed. Derfor sørger Grass Valley ikke alene for, at redigeringen kan klare praktisk taget alle redigeringsopgaver i real time. Man arbejder også på at gøre softwaren så prismæssigt attraktiv som overhovedet muligt.

Det betyder, at man kan downloade en gratis prøveversion. Og hvis man beslutter sig for at købe, så får man ejerskabet til softwaren til evig tid i stedet for at blive hængt op på en abonnementsordning. Det betyder også, at man får gratis opgraderinger, så længe "hovednummeret" er det samme. Og hvis man køber kort tid før en hovedopgradering, så får man også den næste version med i købet.

Edius Pro 9.50 koster 3.500 kroner, og Workgroup-versionen koster ca. det dobbelte. Studerende kan købe Pro-versionen for 1.350 kroner. Alle priserne er ex moms.

Edius forhandles af medietek.dk og gtm-support.dk.

Gå tilbage


Edius 9.50 klarer det meste – inklusive video-, tekst- og lydredigering med et i praksis ubegrænset antal spor, avanceret farvejustering, tracking, billedstabilisering og flerkamera-redigering.
Klik for større billede

Edius videoredigeringen udmærker sig ved altid at blive holdt på forkant med de nyeste videoformmater. Det gælder eksempelvis HDR – High Dynamic Range.
Klik for større billede

Canon EOS C200 RAW Light er et andet af de nye formater, som understøttes i Edius 9.50. Edius udvikles af Grass Valley, og softwaren indgår i en rækker af koncernens store løsninger til bl.a. broadcastbranchen. Alligevel har Edius ikke en særligt fremtrædende plads på det danske marked.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+