Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

LG Signature 88Z9
september 2019
Verdens første OLED-tv
med ægte 8K-opløsning
I løbet af september starter LG Electronics den globale lancering af verdens første OLED-tv med ægte 8K-opløsning, nemlig LG Signature 88Z9. De første lande, hvor denne model kan købes, bliver Australien, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og USA, så vi Danskere må vente tålmodigt.

LGs nye 8K-tv overholder og overgår de hårde krav, som International Committee for Display Metrology (ICDM) har defineret via den såkaldte Information Display Measurements Standard (IDMS). Kravene siger, at den angivne opløsning ikke kun skal baseres på eller overstige et bestemt antal pixels, men også på at nabopixels skal kunne ses adskilt fra hinanden. Det sidste kræver en vis afskærmning. 8K betyder, at skærmen indeholder 7.680 x 4.320 pixels. Det er rundt regnet 33 mio pixels, eller 16 gange så mange som et almindeligt HD-tv. Det er også langt flere pixels, end man kan se med det blotte øje fra sofaen hjemme i dagligstuen. Men der vil blive sendt transmissioner med den ultrahøje opløsning fra De olympiske Lege i Japan næste år, så det er en standard der er kommet for at blive. Og det er da en formildende omstændighed, at skærmen er kæmpestor: 88 tommer! Panelet er af OLED-typen – Organic Light Emitting Diodes. Det sikrer et ekstremt flot sortniveau, fordi den enkelte pixel lyser, og derfor er helt sort, når den er slukket. Prisen bliver også derefter: Ca. 225.000 kroner.

Et meget billigere alternativ

LG kommer dog også med et billigere 8K alternativ, nemlig NanoCell 75SM99. Her er tale om et tv på "kun" 75 tommer og modelbetegnelsen NanoCell er et fint ord for den gamle LCD-teknologi med et baglys, som de enkelte pixels skal blokere mere eller mindre for. Ulempen er, at der er problemer med at opnå et effektivt sortniveau. Men det rettes der delvist op på med et variabelt baglys bestående af et stort antal LED'er. LG oplyser, at også dette tv opfylder IDMS-standardens krav til pixelafskærmning. Prisen forventes at blive ca. 35.000 kroner.

Fælles for de to modeller

Begge modeller har en forbedret støjreduktion, som giver et godt 8K-billede, når der opskaleres fra 4K (3.840 x 2.160) eller Full HD (1.920 x 1.080). Grundlaget for denne teknologi er LGs billedprocessor – Alpha 9 Gen 2 8K – som forbedrer både billed- og lydkvalitet ved hjælp af Deep Learning-teknologi. Desuden er der en database med billedindhold, som giver processoren mulighed for at genkende hvilken slags motiv der skal vises. 9 Gen 2 8K-processoren indregner desuden lysniveauet i stuen for at kunne give billedet den perfekte lysstyrke.

Begge modeller har også Cinema HDR, som understøtter Dolby Vision og Advanced HDR fra Technicolor. Og skærmenes lydsystem kan via en intelligent algoritme opgradere to-kanals lyd til virtuel 5:1-surround sound. Derudover har LG fremtidssikret sine 8K-tv ved at udstyre dem med fire HDMI-indgange, som understøtter version 2.1 og dermed 8K-indhold med 60 billeder i sekundet.

Gå tilbage


LG Signature 88Z9 er et 88 tommer OLED-tv med ægte 8K opløsning på rundt regnet 33 mio pixels, eller 16 gange så mange pixels som et almindeligt HD-tv. Salget af det nye tv starter i løbet af september måned – til en forventet pris på 225.000 kroner.
Klik for større billede

LG NanoCell 75SM99 er et 75 tommer 8K-tv med en traditionel LCD-skærm. Forventet pris 35.000 kroner.
Klik for større billede

Fakta om ICDM

International Committee for Display Metrology definerer såkaldt Contrast Modulation (CM) som udtryk for, om pixels kan ses adskilt fra hinanden.

 • For at en tv-skærm kan levere den opløsning, der er angivet med dens pixelantal, skal dens CM-værdier som minimum være 25 procent for billeder og 50 procent for tekst.
 • Et 8K-tv med en CM-værdi, der er lavere end disse værdier, leverer ikke ægte 8K-opløsning, selv om antallet af pixels er 7.680 x 4.320.
 • I tests udført i henhold til disse branchestandarder opnåede både LG Signature OLED 8K og LG 8K NanoCell TV CM-værdier i 90%-området.


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+