Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Panasonic Lumix S1H
september 2019
Fotokameraet
er et højprofessionelt filmkamera
Onsdag den 27. august lancerede Panasonic den nye Lumix S1H. Det skete i Hollywood, for selv om det ligner et fotokamera, så lever det op til Panasonics og dermed filmbranchens VariCam standarder. AVMs Jakob Vibild var med til lanceringen.

Billedsensoren i Panasonic Lumix S1H er full frame 24 x 36 mm med 24,2 effektive megapixels. Videomæssigt klarer kameraet 6K, og det lever det op til Panasonics professionelle VariCam standarder. Det betyder, at man får et digitalt filmkamera for en forventet pris på 33.000 kr, og det er yderst fordelagtigt.

Til gengæld er det lidt af en omstillingsproces, hvis man er vant til den betjening man kender fra videoverdenen og nu skal til at bruge et fotokamera til optagelse af levende billeder. Men sådan er udviklingen...

Ekstremt høj følsomhed

Lumix S1H har været tre år på tegnebrættet, og Panasonic bryster sig af en række features der gør kameraet brugbart til produktioner på meget højt niveau.

Panasonics ambitioner med dette kamera medførte f.eks., at man involverede ingeniørerne fra fabrikkens eget videoflagskib, VariCam, i udviklingsarbejdet. Man bad simpelthen disse ingeniører om at sørge for, at Lumix S1H kan arbejde med V-log/V-Gamut, og kameraet derfor er konvertibelt med netop VariCam produktioner.

S1H er også udstyret med den såkaldte "Dual Native ISO Sensitivity", der gør det muligt at opnå ekstrem høj følsomhed under udfordrende lave lysforhold. Det sker ved at man frafiltrerer støj i optagelserne.

Anamorfiske objektiver

Et buzz-ord – i hvert fald i Los Angeles mens vi var der – var optagelse med anamorfiske objektiver!

Med den indbyggede 35 mm full-frame CMOS sensor – 6.024 x 4.016 pixels – har man et native format på 3:2, og det er uproblematisk at beskære det til 16:9. Men der er altså også pixels nok til, at man kan arbejde med wide screen formater som CinemaScope 2.39:1 ved at bruge anamorfiske objektiver, som under optagelsen presser motiverne sammen i breddem. Den slags kan man se via linkene her på siden til testfilmene, som en række fotografer har optaget med kameraet.

Panasonic fremhævede også, at S1H er udstyret med et kølesystem der sikrer, at billedchippen ikke bliver overophedet ved lange optagelser. Derudover er kamerahuset regntæt. Og det er udstyret med en nyudviklet billedstabilisering, som gør det muligt tage skarpe håndholdte stillbilleder med seks gange så lange lukkertider som normalt.

Prisen

Priserne på kameraer falder hele tiden, men der har altid været et stort spring mellem fotoverdenens udstyr og det professionelle filmgrej.

Panasonic satser tydeligvis på, at der er et marked for filmkameraer til væsentligt lavere priser. Og for at overbevise os om, at man med Lumix S1H virkelig får profkvalitet for pengene, så havde man op til pressemødet indkaldt fem filnfotografer til at arbejde med kameraet. Fotograferne havde haft frie hænder – under forudsætning af at de lavede noget der kunne imponere den fremmødte forsamling af journalister og forhandlere i Vine's testfremvisningsbiograf på den berømte Hollywood Boulevard.

Denne biograf har efter sigende den skarpeste projektor i hele Hollywood, så ambitionsniveauet var højt. Og det var imponerende, det vi fik at se. Der er slet ikke nogen tvivl om, at Panasonic har sat alle sejl til for med dette produkt at vinde markedsandele – nye som gamle.

Taka hjalp med VariCam teknologi

Vi talte med Panasonics chefingeniør Takahiro Mitsui – blandt kolleger kaldet "Taka". Det var oprindeligt ham der fik ideen om, at Panasonic skulle lave et full frame 6k kamera. Han fortalte, at man har udviklet på Lumix S1H i ca. 3 år. Personligt har han stået for udviklingen af VariCams V-log/V-Gamut algoritmer og han blev derfor hentet ind for at eftergøre dette på S1H. Man har med andre ord flyttet knowhow fra et highend produkt med ønsket om at få et bedre kamera – til en langt mere overkommelig pris.

AVM får mulighed for at låne et Lumix S1H kamera med et – ligeledes nylanceret – 25-70 mm objektiv. Vi kommer derfor med en egentlig test af produktet snarest muligt. Men ud fra det vi har set, ser det lovende ud...
Af Jakob Vibild

Gå tilbage


Det nye Panasonic Lumix S1H ligner et almindeligt spejlreflekskamera. Men det er spejlløst, og så kan det optage 6K video efter fabrikkens højprofessionelle VariCam standarder.
Klik for større billede

Præsentationen af filmfotografernes Lumix S1H testoptagelser foregik i Vine Theatre på Hollywood Boulevard. Det ser ikke ud af meget på ydersiden, men i biografsalen har man ifølge Matt Frazer fra Panasonic den bedste projektor i hele Hollywood.
Klik for større billede

Takahiro Mitsui chefingeniør for udviklingen af Panasonics cinema-kameraer, er måske den person hos Panasonic som ved mest om Lumix S1H og den teknologi der ligger bag. Og han var naturligvis med til pressepræsentationen i Hollywood.
Klik for større billede

Se de fem
instruktørers Lumix S1H-film

Peter Hamblin, cheffotograf, ejer af Hamblin Imagery
Link til teaser.

Nick Dabas, cheffotograf
Link til kortfilm.

Carissa Dorson, filmfotograf
Link til kortfilm/musikvideo,

David C. Smith, filmfotograf, filmtekniker, CEO og manden bag DrivingPlates.com
Link til kortfilm.

Jakob Schwarz, filminstruktør, filmfotograf
Link til kortfilm.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+