Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Valginteressen
Juni 2019
Vi googlede politiske spørgsmål
som aldrig før
Målt på Google-søgninger har interessen for Folketingsvalget 2019 været markant større end ved tidligere valg. Ny opgørelse viser også de mest stillede spørgsmål – og de mest populære søgeord relateret til alle partilederne.

Den seneste måned har vi danskere googlet løs som aldrig før for at søge inspiration til det helt rigtige kryds på valgdagen. Således har valgrelaterede søgninger i 2019-valgkampen været langt hyppigere end under valgene i 2011 og 2015 – også hvis man renser tallene for den almindelige stigning i antal søgninger.

Konkret var der i år hele 87 procent flere politik-relaterede søgninger end under den seneste valgkamp i 2015 og 93 procent flere end i 2011. Selv hvis man fraregner EU-relaterede søgninger som følge af parlamentsvalget 26. maj, så steg søgningerne med 56 procent i forhold til 2015 og med 69 procent i forhold til 2011. Det viser en opgørelse, som Google har offentliggjort.

Spørgsmålene

Kigger man på de mest stillede spørgsmål, så har folk først og fremmest googlet forskellige versioner af "Hvad skal jeg stemme?", og der var også en del som spurgte "Hvornår er der folketingsvalg?". Disse spørgsmål tegnede sig faktisk for tilsammen over 92 procent af de valgspørgsmål, som Google har registreret, mens f.eks. "Hvad er valgplakater lavet af" måtte nøjes men 0,1 procent. Blandt de konkrete partiers politik er der mest spurgt til Socialdemokratiet og SF.

– Google er et direkte spejl af virkeligheden og folks tanker, og vi ser derfor valgets vigtighed afspejle sig i danskernes søgninger, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark. – Og det er fantastisk at se, hvor meget dette valg har engageret folk!

Lederne af de 13 partier

Mange danskere viste interesse for toppolitikernes private forhold. For eksempel er ordene "kæreste", "mand", "ægtefælle" og lignende blandt de allermest populære søgninger i relation til partilederne Mette Frederiksen, Pernille Skipper, Søren Pape Poulsen, Pernille Vermund og Anders Samuelsen. Også andre familiemedlemmer som børn eller søskende blev der hyppigt søgt afklaring på.

Internetbrugerne reagerede naturligvis også på ting, der sker i nuet. Eksempelvis var der en del søgninger på Rasmus Paludan i relation til "Aftenshowet" og "Mimi Jacobsen" efter en meget omtalt verbalt infight på live-tv. Og den formodentlig kommende statsminister Mette Frederiksen blev koblet til ordet "sygdom", da hun begyndte valgkampen med et maveonde. Isabella Arendt fra Kristendemokraterne blev ikke overraskende sammenkoblet med ordet "abort", for folk ville have afklaret partiets politiske holdning på dette felt.

Tilbage sidder man så med spørgsmålet: Hvor meget kan Google udlede om hver enkelt spørger? Og vil denne viden kunne sælges til de politiske partier, når der næste gang er valg?


Gå tilbage


Søgeinteresse i forbindelse med Folketingsvalget 2019: Inklusiv EU-relaterede søgninger.
Klik for større billede

Søgeinteresse i forbindelse med Folketingsvalget 2019: Eksklusiv EU-relaterede søgninger
Klik for større billede

Fakta

Alle data er trukket fra Google Trends i perioden fra valgudskrivelse 7. maj til valgdagen 5. juni.

Se Googles opgørelse over de mest stillede spørgsmål og de mest populære søgeord relateret til alle partilederne HER


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+