Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Test: Røde Podmic
Maj 2019
Kiloprisen er lav!
Røde Podmic er en talemikrofon, specielt udviklet til fabrikkens podcast-mikserpult. Mikrofonen vejer næsten 1 kg og koster 832 kr inklusive moms.


Finn Nesgaard

Podcast-mikseren Rødecast Pro koster 4.820 kr inklusive moms, og den har tilslutning for fire XLR-mikrofoner.

En god XLR-mikrofon kan sagtens koste noget i samme størrelsesorden, og hvis man skal have fire af dem, så bliver podcast-studiet pludselig en ikke helt så prisoverkommelig affære. Derfor har Røde udviklet en podcastmikrofon, som først og fremmest udmærker sig ved at være velegnet til podcast-tale, men som også er ganske prisoverkommelig. Den koster nemlig kun 832 kr inklusive moms.

De særlige mikrofonkrav

Men hvad er det så for særlige krav, som en podcast-mikrofon skal opfylde?

Ja, man skal først og fremmest kunne tale i den på ultrakort afstand, for hvis man er fire personer omkring podcast-pulten, så skal de jo kun kunne høres af deres egen mikrofon, og ikke af naboens. Det betyder, at podcast-mikrofonen skal være retningsbestemt, og at den skal have en frekvensgang som tager højde for proximity-effekten på kort afstand, hvor den lave del af frekvensområdet bliver mere fremtrædende. Desuden behøver den ikke at være særligt lydfølsom, og det er en fordel, hvis den har et indbygget popfilter, som sikrer at mindre pust fra den talende ikke kommer med i lydoptagelsen.

Alle disse krav/ønsker opfylder Rødes Podmic. Og flere til!

Podmic'en har nemlig en indbygget shockmount, og den skal derfor ikke monteres i et gummiophæng – hvilket også ville være ret besværligt i betragtning af den relativt store størrelse og vægten på næsten 1 kg. Det betyder så også, at der kræves et relativt kraftigt stativ, hvilket Røde naturligvis er leveringsdygtig i.

Som en ekstra fordel har RødeCast Pro mikserpulten en standardindstilling, som netop får den optimale lydkvalitet ud af Podmic'en.

Sådan er lydkvaliteten

Hermed er vi fremme ved det nok vigtigste punkt, nemlig lydkvaliteten.

Her skal man være opmærksom på, at Røde Podmic er en retningsbestemt dynamisk mikrofon, som er udviklet specielt til podcast-optagelser på ultrakort afstand. Her opstår nemlig den såkaldte proximity-effekt, hvor den lave del af frekvensområdet får ekstra styrke, og dét er der taget højde for i mikrofonens frekvensgang.

På ultrakort optageafstand kommer stemmen nemlig til at lyde varm og god, mens den i normal taleafstand – 10-15 cm eller mere – bliver tynd og hård. Kort sagt mindre behagelig at høre på.

Når man skal tale tæt på mikrofonen, så er det naturligvis en fordel, at den er mindre lydfølsom, så man f.eks. kan bruge samme styrkeindstilling på videokameraet, som når man bruger almindelige mikrofoner i normal taleafstand. Og Rødes Podmic er netop ikke særligt lydfølsom. Men signal/støj-forholdet er alligevel ganske fint.

Konklusion: Røde Podmic er en rigtigt god mikrofon til podcast-optagelser, ikke mindst i forbindelse med RødeCaster Pro mikserpulten. Den er til gengæld ikke velegnet til f.eks. musikoptagelæser, hvor der kræves det maksimale frekvensområde. Prisen er attraktiv.


Gå tilbage


Røde Podmic er en dynamisk XLR-mikrofon, som dækker frekvensområdet 50 Hz – 13 kHz, hvilket er fint til tale. Den koster 832 kr og vejer 937 gram.
Klik for større billede

Den store Podmic er udviklet specielt til Rødes podcast-mikser, som har tilsluting for fire XLR-mikrofoner. Derudover er der bl.a. brug for mikrofonstativer, hovedtelefoner og kabler, så det er bestemt fint, at den australske fabrik har udviklet nogle prisoverkommelige tilbehørsprodukter.
Klik for større billede

Fakta om Røde Podmic

 • Dynamisk XLR-mikrofon, beregnet til podcasting.
 • Indbygget popfilter
 • Solid metal-konstruktion
 • Kræver ikke Phantom Power
 • Frekvensområde: 50 Hz – 13 kHz
 • Følsomhed: -57.0 dB re 1 Volt/Pascal
 • Vægt: 937 g
 • Størrelse: 172 x 109 x 62 mm (LxBxH)
 • Pris: 832 kr inkl moms


 • Læs også
  - Test: RødeCaster Pro: Radiostudiet koster 4.820 kr
  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+