Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Trådløs teknologi
Maj 2019
5G giver broadcasterne
nye mobile muligheder
Regeringen har offentliggjort sin nationale 5G strategi, og den skal i vid udstrækning tages i brug af broadcasterne. Både TV 2 og DR er allerede i gang med at kigge på de nye muligheder sammen med Energistyrelsen og teleselskaberne.


Henrik Malmgreen

Det er vel kun de færreste, der vil anfægte, at den moderne mobilteknologi har været med til at ændre vores verden. Eller i hvert fald vores opfattelse af verden. Stort set i samme sekund en begivenhed finder sted, er den registreret af kameraet på en smartphone og spredt til selv de fjerneste afkroge af kloden.

Teknologien er på den ene side både med til at afdække begivenheder, som diktatorer helst så forblev i det skjulte, og med til at forstærke effekten af begivenheder som det f.eks. var tilfældet med sagen omkring offentliggørelse af Muhammed tegningerne. Mobilteknologi er blevet hver mands eje og er blevet tilgængelig for såvel rig som fattig.

5G konference på Christiansborg

Mobilteknologi har altså i høj grad været med til at ændre mediebilledet. Det kom frem på en 5G konference for nylig på Christiansborg. Den var arrangeret i samarbejde mellem IT Branchen og Dansk Erhverv samt partierne Venstre og Socialdemokratiet, der var repræsenteret ved deres respektive it-politiske ordførere, og anledningen var lanceringen af regeringens 5G handlingsplan.

Dagen bød på en række indlæg om, hvorledes vi som samfund skal håndtere den nye teknologi, og en af talerne var Morten Brandstrup fra TV 2. Han var helt klar i mælet, da han konstaterede, at den 4G teknologi, vi anvender i dag, allerede har ændret journalistikken for altid.

IP-protokollen bliver bærende

– Men udviklingen er slet ikke slut, og der er ikke nogen tvivl om, at den kommende 5G teknologi i endnu højere grad vil komme til at påvirke den måde, medierne arbejder på. Den måde, vi driver journalistik på, udvikler sig ganske enkelt på baggrund af teknologien, sagde Morten Brandstrup og føjede til, at det for så vidt ikke er enhederne i sig selv i form af smartphones, der er interessant. Det er måden, de er koblet op på, samt det faktum, at både professionelle journalister og i princippet alle andre i dag kan transmittere fra selv de fjerneste egne, og er med til at gøre verden til et mere demokratisk sted at leve. I hvert fald hvad angår nyhedsformidling.

Morten Brandstrup fortalte også, at TV 2 allerede er i gang med at teste 5G teknologi, og han understregede, at 5G teknologien især rummer to markante fordele set med medieverdenens øjne. Den første er langt højere hastighed og langt højere kapacitet. Det betyder blandt andet lavere latency – altså signalforsinkelse – hvilket giver bedre udnyttelse af ip-teknologien på de fysiske enheder. Den anden og måske største fordel er imidlertid, at det nu bliver muligt at segmentere nettet og dermed reservere båndbredde til specifikke formål eller begivenheder.

Netslicing er vejen frem

Som eksempel nævnte Morten Brandstrup de begrænsninger, der i dag ligger i mobilteknologien, hvis man f.eks. skal dække festlighederne på Rådhuspladsen i forbindelse med en EM- eller VM-sejr i fodbold eller håndbold. Her vil det almindelige 4G net være så overbelastet, at det ikke kan anvendes i produktionsmæssig sammenhæng. Med 5G nettet vil der til gengæld i samarbejde med teleudbyderne være mulighed for at segmentere nettet og altså opdele båndbredden i prioriterede enheder, så TV 2 eller andre broadcastere er sikre på at kunne få billede og lyd igennem til seerne og dermed blive i stand til at udnytte deres mobile enheder optimalt.

TV 2 gik for alvor i gang med 4G teknologien i 2010, da man gik i luften med de første live sendinger via mobilnettet. Siden har man anvendt teknologien i en række sammenhænge, blandt andet i forbindelse med afvikling af valg. Til folketingsvalget i 2015 udstyrede man således en Tesla, så den blev forvandlet til et komplet mobilstudie, som en række af de opstillede politikere fik mulighed for at benytte i forbindelse med dækningen af valgkampen.

En ny valgkamp er lige om hjørnet, og der er ingen grund til at tro, at TV 2 – eller for den sags skyld DR – ikke allerede nu vil begynde at kigge nærmere på mulighederne i 5G.,,
I forbindelse med Folketingsvalget i 2015 udstyrede TV 2 en Tesla som et komplet, mobilstudie, som en række af de opstillede politikere fik mulighed for at benytte i forbindelse med dækningen af valgkampen. Her Johanne Schmidt-Nielsen og Inger Støjberg (foto TV 2).< /i> Klik for st›rre billede

Gå tilbage


På 5G konferencen på Christiansborg fortalte Morten Brandstrup fra TV 2 om, hvorledes mobilteknologien for altid har ændret medieverdenen. Blandt andet i form af kameraer med integreret trådløs teknologi (foto Henrik Malmgreen).
Klik for større billede

Når TV 2"s korrespondenter sender reportager hjem fra det store udland, sker det som et teknologisk one-man-band. Her Eva Ravnbøl fra Italien med stativ, lampe, smartphone og mikrofon (foto TV 2).
Klik for større billede

I forbindelse med f.eks. Folketingsvalg giver mobilteknologien helt nye muligheder for medieverdenens aktører. Her et komplet rullende TV 2 studie med 4G antenner på taget (foto TV 2).
Klik for større billede

Store forventninger
i medieverdenen

Regeringen – både den nuværende og formentlig den kommende – satser massivt på udbredelsen af 5G teknologi.

I første omgang er fokus rettet mod den erhvervsmæssige udnyttelse samt de muligheder, der er interessante for medieverdenen.

Ressortmæssigt hører 5G ind under Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, mens det er Energistyrelsen, der i praksis forvalter udbredelsen af teknologien, herunder de frekvensauktioner, der allerede ér i gang.

DR, TDC og Energistyrelsen vil indgå et samarbejde om et forsøg med 5G teknologi i en professionel tv-produktion med det formål at afdække, om 5G kan levere den nødvendige tekniske kvalitet med henblik på at supplere eller erstatte andre teknologier. Som nævnt er TV 2 også på banen med forsøg, lige som flere af de øvrige teleselskaber står på spring for at komme i gang.

Nu kan netværket opdeles i bidder

Et af de afgørende karakteristika ved den lynhurtige 5G teknologi er, at den giver mulighed for såkaldt slicing, hvilket på godt dansk betyder, at man kan opdele nettet i digitale bidder, som man individuelt har mulighed for at prioritere. Det er en afgørende kvalitet i forhold til datatrafik, der kræver prioritering. F.eks. kommunikation med selvkørende biler.

Godt nok er 5G som teknologi langt hurtigere end 4G, men der skal så at sige også være hul igennem. Med 5G kan et mobilnet derfor deles op i flere virtuelle net, der fungerer uafhængigt af hinanden og gør dem særdeles pålidelige.

Dette kan dog give udfordringer i forhold til EU-reglerne om den såkaldte netneutralitet, altså princippet om, at internettet er neutralt i forhold til den trafik, der strømmer gennem det.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+