Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Mobilt bredbånd
Maj 2019
3 vil have del
i statsstøtten
En ny undersøgelse viser, at 70 procent af danskerne kan få dækket deres internetbehov med mobilt bredbånd, som er både billigere og nemmere at installere end kablet bredbånd og fibernet.


Finn Nesgaard

– Energistyrelsen tager nu imod ansøgninger til bredbåndspuljen. Det betyder, at styrelsen på vegne af regeringen går i gang med at uddele 100 mio kr i 2019 i tilskud til ny infrastruktur, som kan forbedre internetforbindelsen i udvalgte områder.

– Men selv om mindst syv ud af ti danskere ville kunne få dækket deres internetbehov på tilfredsstillende vis med mobilt bredbånd, og altså uden besværligt kabeltræk, så er denne teknologi ikke omfattet af bredbåndspuljen, siger David Elsass, direktør for privatmarkedet hos 3. – Det skyldes, at puljens krav til internethastigheder kun kan leveres med fibernet og coax-kabler (via TV-antennestikket). Men hvorfor stiller man dette krav?

– Efter min mening, så stiller styrelsen unødvendigt høje krav til leverede hastigheder; krav som i sidste ende går ud over dem puljen er sat i verden for at hjælpe. En mobil løsning kræver hverken gravearbejde eller kabelføring, og den er dermed langt billigere.

Man kan så svare David Elsass, at den langt billigere løsning nok ikke kræver statstilskud, og at kravene til og behovene for internethastigheder efter alt at dømme vil vokse kraftigt i de kommende år. Desuden giver kabelløsninger nok også en højere driftsikkerhed...

Danskerens behov

David Elsass' modargument er, at langt de fleste danskere bruger deres internet til at tjekke sociale medier og nyheder, samt til at streame tv og serier, og at den slags opgaver kræver væsentligt mindre end de 100 Mbit/s download, som styrelsen beder om. Netflix anbefaler f.eks. 5 Mbit/s download til streaming i HD-kvalitet, og det kan mobilt bredbånd levere i størstedelen af landet via en god mobil router.

Ifølge 3 er der dog nogle opgaver, som mobilt bredbånd ikke med sikkerhed kan løse tilfredsstillende.

– Vi har for nylig lavet en undersøgelse af danskernes internetvaner, og den viser, at 30 procent af danskerne bruger deres internet i hjemmet til gaming og online spil. Og her kan der være behov for højere hastigheder og en anden type stabilitet for at undgå forsinkelser i grafikken, siger David Elsass. – Men omvendt kan man sige, at for de 70 procent af danskerne, som ikke gamer, så dækker mobilt bredbånd behovet. Ikke mindst set i lyset af at danskernes gennemsnitlige tilfredshed med mobilt bredbånd ifølge undersøgelsen ligger på niveau med fibernet.

Gå tilbage


– Mobilt bredbånd er både billigere og nemmere at installere end kablet bredbånd og fibernet, siger David Elsass fra 3. Han mener derfor, at bredbåndspuljen også burde støtte den form for internetforbindelse....
Klik for større billede

Ifølge teleselskabet 3"s brugerundersøgelse er det kun godt 30 procent af danskerne som bruger deres internetforbindelse til gaming. Derfor vil de resterende 70 procent efter 3"s mening sagtens kunne klare sig med mobilt bredbånd...
Klik for større billede

Danskerne er gennemgående tilfredse med deres internetopkobling. Men spørgsmålet er, om behovet for høje hastigheder ikke vil stige kraftigt i de kommende år, og om den samlede trafik på det mobile net vil vokse så kraftigt, at det i sig selv bliver et problem.
Klik for større billede

Fakta

 • 3 tilbyder mobiltelefoni og dataforbindelser via 3G, 4G og 4G+ mobilnetværk.
 • 3's kunder er flittige brugere af data på mobilen og har i en årrække haft det største dataforbrug i Danmark.
 • Med et tilbud om fri roaming i 64 lande via konceptet 3LikeHome ønsker 3 at være det foretrukne teleselskab for rejselystne danskere.
 • 3 i Danmark er en del af 3 Group, som er repræsenteret i Italien, Østrig, England, Irland, HongKong, Indonesien og Sverige.
 • 3 ejes af CK Hutchison Holdings Limited (60%) og Investor AB (40%).
 • Yderligere information på www.3.dk.


 • Læs også
  - Bredbåndspuljen: 100 mio til hurtigt internet
  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+