Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Ringsted Radiomuseum
April 2019
Sådan lød
radioen i Korsbæk
Tirsdag den 30. april åbner årets udstilling på Ringsted Radiomuseum. Temaet er Korsbæk – dvs Matador-serien – og udstillingsgæsterne får mulighed for at drikke kaffe i den historiske stue...

– Kom og oplev en hyggelig stue fra 1945 – ligesom i Matador-serien, siger museumsleder Bjarne D. Nielsen. – Og tryk på en knap på betjeningstavlen, så kommer der straks liv i en af radioerne fra dengang. Man kan derfor høre, hvordan det lød i stuen hos familien Varnæs og i andre danske hjem for over 70 år siden.

I "udstillingsstuen" er der en tragtgrammofon og ni radioer, som kan vækkes til live igen med lys i skalaen. De spiller hver sin autentiske lyd fra dengang med Kaptajn Jespersen, med Frihedsbudskabet og med "Kongen er død; kongen leve!". Og i en guldramme fortæller en TV-skærm diskret om apparatet og dets historie.

Den historiske stue

Centrum i Korsbæk-udstillingen er en stue, som repræsenterer et miljø fra 1935 til ca. 1945. Her kan man f.eks. vælge at høre Arnesens tragtgrammofon, Bolts Bispehue og den flotte Marconi radio. Sidstnævnte er udstyret med en rammeantenne, som kan adskille BBC fra de tyske støjsendere.

I stuen kan man selvfølgelig også høre familiens telefon ringe. Og der serveres kaffe og kage til udstillingsgæsterne omkring bordet, hvor man sidder på spisestuestole fra 30-erne.

Overvågning

DR-Museum har opsat to professionelle TV-kameraer, der overvåger udstillingen, så udstillingsgæsterne kan se sig selv på monitorer. Og monitorerne kommer også fra DR TV.

Bjarne Nielsen er også stolt af, at man kan se den BBC-mikrofonmodel som blev brugt til indtaling af frihedsbudskabet den 4. maj 1945. Og så skynder han sig at tilføje, at de to overvågningskameraer ikke har noget med Matador-serien som sådan at gøre, for den blev optaget på film i årene 1978-81 af Nordisk Film. Men det er naturligvis også interessant at se de historiske studiekameraer – og se sig selv på monitor-skærmene.

Korsbæk-udstillingen på Ringsted Radiomusem åbner tirsdag den 30. april kl. 11-16. Herefter er der åbent tirsdag, torsdag og søndag indtil 29. september. Rundvisning kan bestilles på tlf. 57 64 33 85. www.radiomuseum.dk.

Gå tilbage


Korsbæk-stuen er indrettet med radiomodeller der anvendtes i Matador-serien. Der er i alt installeret ni historiske radioer, en tragtgrammofon og telefon, og radioerne kan aktiveres fra et styrepanel, så de afspiller små historiske lydklip. Møblerne er udlånt af medlemmer af Radiohistorisk Forening Ringsted.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+