Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Ampex videobåndoptagere
April 2019
Danmarks Radio
var fremtidsorienteret
– i 1959
I det seneste nummer af Radiohistorisk Forening Ringsteds blad kan man læse den imponerende historie om, hvordan videobåndoptageren blev opfundet – og Danmark blev det tredje europæiske land, som investerede i denne ganske dyre teknologi.


Finn Nesgaard

Jeg husker det som var det i går!

Det var i marts måned 1959. Jeg var 10 år gammel. Og min familie hørte til den privilegerede gruppe, som allerede på det tidspunkt havde haft fjernsyn et stykke tid.

På skærmen så jeg, hvordan man skubbede afsted med et stort apparat, og i speaken blev det fortalt, at Danmarks Radio netop havde fået sin første videobåndoptager, og at fejringen af kongens fødselsdag på Amalienborg slotsplads, som netop var sendt live, derfor kunne genudsendes om aftenen.

Jeg var temmelig ligeglad med kongen og hans festdag. Men det at man nu kunne genudsende programmer, og der altså ikke skulle fremkaldes og klippes film, det gjorde indtryk!

Radiohistorisk Forening Ringsted

De 60 år gamle minder vældede frem, da jeg modtog det seneste nummer af Radiohistorisk Forenings blad med det lidet prætentiøse navn "Radioten". Det indeholder nemlig en artikel, som både beskriver vanskelighederne ved at konstruere en videobåndoptager og amerikanske Ampex' løsning på problemet.

Her kunne jeg også læse, at Danmark rent faktisk var det tredje europæiske land – efter Tyskland og England – som investerede i denne fremtidsorienterede teknologi. Og det var virkelig en investering, for prisen for de to første Ampex maskiner med tilhørende hjælpeudstyr løb op i 1,2 mio kroner. Til sammenligning kostede et års TV-licens dengang 50 kr.

2 tommer videobåndene, som programmerne blev indspillet på, var også ganske dyre. Et bånd til en times optagelse kostede nemlig hvad der svarede til en månedsløn, og man valgte derfor i vid udstrækning at genbruge båndene frem for at gemme programmerne. Af samme grund er det DRs filmarkiv, som indeholder langt det meste historiske materiale fra fjernsynets første mange år.

Artiklen i Radioten er leveret af Poul Fuglsang fra DR-Museum.

Radiohistorisk Forening Ringsted kan kontaktes via rfr.dk.

Gå tilbage


Danmarks Radio blev den tredje europæiske TV-station som anskaffede Apex maskiner, og som derfor kunne genudsende programmer uden at det krævede filmfremkaldelse og redigering.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+