Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

5G-teknologi
Marts 2019
Telenor vælger
Danmark som testland
Danmark vil snart få sin første livetest af 5G. Det sker i samarbejde med Nokia på Telenors og Telias fælles RAN mobilnetværk.

De kommende 5G-tests, som forventes at starte i 2. kvartal, falder godt i tråd med regeringens nye nationale 5G handleplan. Målet er at medvirke til at bringe Danmark i front med udrulningen og anvendelsen af 5G, og i den forbindelse vil man bl.a. undersøge mulighederne for netdeling – altså at der bliver flere separate 5G netværk i det samme geografiske område.

Udrulningen kommer til at ske på markedsvilkår, hvilket indebærer, at 5G rulles ud, hvor der er behov og efterspørgsel. Det kan f.eks. være fra kommuner, erhvervsområder som havne og transportcentre, samt hospitaler og lignende.

Både Telenor og Telia har tidligere testet fremtidens mobilteknologi, og med etableringen af den nye livetest bliver de to telekoncerner frontløbere i forhold til 5G her i Danmark.

Etablerede RAN-samarbejde i 2012

Telenor og Telia slog i 2012 deres RAN-netværk sammen og etablerede et fælles netværksselskab. Og det nye 5G samarbejde gør det nu muligt for selskabernes kunder at afprøve teknologien live.

– Med sin høje kapacitet, høje hastighed og hurtigere svartid åbner 5G-teknologien for nye muligheder for effektivisering og digitalisering i både erhvervsliv og den offentlige sektor, siger Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor Danmark. – Det kan f.eks. være inden for sundhedsvæsen, industri og transport. Vi føler os overbeviste om, at 5G sammen med IoT og AI kan være en katalysator for innovation inden for mange sektorer...

Gå tilbage


Telenor og Telias fælles 5G-test er i øjeblikket ved at blive planlagt sammen med Nokia. Det forventes at testen vil starte i 2. kvartal. Den kommer til at foregå i Telenor og Telias fælles RAN-netværk i Danmark.
Klik for større billede

Fakta om 5G

 • 5G er en forkortelse for 5. generation mobilnetværk. 5G kan som netværksteknologi være med til fremadrettet at løfte digitaliseringen af samfundet.
 • 5G giver mulighed for større båndbredder og mere kapacitet, mere sikkerhed og stabilitet – samt minimal ventetid på overførsel af data (lav latency).
 • 5G-netværket kan bestå af flere slicings – det vil sige mulighed for flere forskellige logiske netværk på samme fysiske infrastruktur. Det giver teleoperatørerne mulighed for at tilbyde virksomheder og institutioner deres eget specialbyggede netværk, som dækker præcis deres behov.

  Fakta om Telenors 5G-arbejde

  I november 2018 åbnede Telenor Skandinavias første 5G-pilot. Telenor Norge har etableret et 5G testområde i den norske by Kongsberg i samarbejde med den private og offentlige sektor. Her høstes bl.a. 5G-erfaringer med førerløse busser, fjernbehandling og katastrofehåndtering. I andet kvartal vil Telenor rulle flere 5G-piloter ud i Norge i det kommercielle mobilnet.

  Fakta om Telias 5G-arbejde

 • I Danmark har Telia gennemført en række demonstrationer af 5G baseret på både end-to-end-løsninger og de kommende 5G-standarder, som træder i kraft fra 2020. I december 2018 åbnede Telia sit første netværk for 5G-test i Norge. Her testes bl.a. Oslos Odeon-biograf, der er verdens første 5G-biograf


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+