Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Dramaproduktion
Marts 2019
Nordiske TV-stationer
i tæt samarbejde
I løbet af det seneste år har de nordiske landes public service-stationer for alvor skruet op for den fælles produktion af dramaserier.

Væksten i det nordiske samarbejde skyldes blandt andet, at DR, SVT i Sverige, NRK i Norge, RUV i Island og YLE i Finland sidste forår etablerede "Nordic 12". Her vil man både øge mængden og kvaliteten af nordisk drama på TV og streaming, og dermed stå stærkere i kampen mod de globale giganter. Resultatet er blandt andet, at de nordiske brugere vil få adgang til 12 nyproducerede danske, svenske, norske, finske og islandske public service-dramaserier om året.

Allerede i 2018 resultarede samarbejdet i 410 dramatimer fordelt på 511 episoder, beregnet ud fra, at hvis et program på en time eksempelvis er sendt/samproduceret i alle fem nordiske lande, tæller det som fem timer og fem episoder.

Til sammenligning blev der i 2017 genereret 245 timer og 317 episoder, og i et år som 2015 var tallet kun 148 timer og 193 episoder.

Mange erfaringer

– De nordiske public service-stationer producerer hver især et overskueligt antal dramaserier hvert år, siger Henrik Hartmann fra Nordvisions sekretariat. – Men takket være "Nordic 12" kan vi co-producere og co-finansiere langt flere dramaserier og dermed gøre vores udbud større.

– De senere år er en række Emmy-priser gået til nordisk drama, og det er blandt andet erfaringerne og knowhow fra dét arbejde, der bliver udvekslet gennem Nordvision.

12 serier om året

Grundideen bag Nordic 12-samarbejdet er, at de nordiske brugere over de kommende år skal have adgang til 12 nyproducerede danske, svenske, norske, finske og islandske public service-dramaserier om året. Desuden vil serierne være tilgængelige på nettet i alle landene i meget længere tid.

Tidligere kunne de ligge på nettet i 30 dage, men nu har man et år til at se dem efterfølgende. Helt aktuelt kan man se den norske serie "Hjemmebane" på DRTV.

Der satses i det hele taget stort på nyt, ungt drama – inspireret af den store succes, som nordmændene havde med serien "Skam", ikke bare i Norge, men i hele Norden.

Tillid er styrken

Den ordførende direktør for Nordvision, Øyvind Lund, der til daglig er mediedirektør hos norske NRK, glæder sig over at Nordvision-samarbejdet har kørt på højtryk det seneste år:

– I en tid, hvor globale aktører tager et stadig stærkere greb om brugerne, formår vi at levere relevant og attraktivt indhold – skabt i en nordisk sammenhæng. Samarbejdet gør os alle til vindere, siger han.

Den undersøgende journalistik, børneprogrammer og digitalt samarbejde er nogle af de andre områder, hvor der også sker meget lige nu i Nordvision-regi. Det er i øvrigt et samarbejde, som i år kan fejre 60 års jubilæum.

– Man kan fristes til at kalde det et diamantbryllup mellem de nordiske TV-stationer, siger Henrik Hartmann. – For ligesom i et ægteskab er der brug for fælles tillid og vedholdenhed. Og netop den fælles tillid mellem TV-stationerne er en af de store styrker i Nordvisions-samarbejdet. Alle giver – og alle får, uden regnskab eller smålig skelen til hvem der yder mest, eller hvem der får mest...

Nordvision er klar med sin årsrapport for 2018 i uge 10, hvor den vil kunne ses på

Gå tilbage


– Den fælles tillid mellem TV-stationerne er en af de store styrker i Nordvisions-samarbejdet. Alle giver – og alle får, uden regnskab eller smålig skelen til hvem der yder mest, eller hvem der får mest, siger Henrik Hartmann, som her står mellem sine to kolleger i Nordvisions sekretariat (foto Bjarne Bergius Hermansen).
Klik for større billede

I Nordic 12-samarbejdet ser men det bl.a. som et mål at skabe basis for nye dramaserier á la dansk-svenske "Broen", som klarede sig godt i hele Norden (foto Bjarne Bergius Hermansen).
Klik for større billede

Udviklingen i det nordiske TV-samarbejde inden for drama:
2018: 410 timer 511 episoder
2017: 245 timer 317 episoder
2016: 227 timer 267 episoder
2015: 148 timer 193 episoder
2014: 168 timer 172 episoder

Hvis en dramaserie er sendt/samproduceret i alle fem nordiske lande, tæller det som fem timer/episoder.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+