Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Göteborg og Sundance
Februar 2019
Prisfest for dansk film
Mads Brüggers "Cold Case Hammarskjöld" og May el-Toukhys "Dronningen" vandt hver en pris lørdag nat dansk tid på Sundance Filmfestivalen, og i Göteborg var der tredobbelt sejr til el-Toukhys roste drama med Trine Dyrholm i centrum.

Filmfestivalerne i Sundance og Göteborg takkede officielt af for i år med prisuddelinger lørdag. På den prominente amerikanske festival i Utah deltog "Cold Case Hammarskjöld" i konkurrencen for internationale dokumentarer, og her vandt den prisen for bedste instruktion.

Filmen havde verdenspremiere på festivalen, og den fik en varm modtagelse af kritikerne. Den affødte desuden overskrifter i både britiske og amerikanske aviser for de sensationelle opdagelser, som Mads Brügger og den svenske efterforsker Göran Björkdal gør undervejs i dokumentaren, mens de forsøger at opklare FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds mystiske død i 1961.

Det er Brüggers tredje film i samme konkurrence. Første gang var i 2010 med "Det røde kapel", som vandt hovedprisen.

Dronningen fik publikumspris

Også el-Toukhys drama "Dronningen" havde verdenspremiere på Sundance; her i konkurrencen for internationale spillefilm. Filmen vandt publikumsprisen, og den høstede begejstrede anmeldelser fra den internationale filmpresse – ikke mindst for Trine Dyrholms spil som hovedpersonen Anne, en succesfuld advokat, der sætter alt over styr ved at forføre sin 17-årige stedsøn.

Sidste år var det Gustav Möllers "Den skyldige", der løb med publikumsprisen i samme kategori.

Tre Drager til Dronningen

På Göteborg Filmfestivalen, der regnes for Nordens største, løb "Dronningen" med hele tre Dragon Awards, som festivalens priser kaldes. Filmen vandt hovedprisen som bedste nordiske film, der ledsages af en pengesum på en million svenske kroner.

Juryen belønnede desuden Trine Dyrholm for bedste skuespil for hendes "kraftfulde" og "modige" hovedrollepræstation. Det er første gang, Göteborg Filmfestivalen uddeler prisen, som er kønsneutral og gives til en skuespiller i en af hovedkonkurrencens film.

Endelig modtog "Dronningen" endnu engang publikums anerkendelse, da også Göteborg Filmfestivalens publikumspris gik til el-Toukhys drama.

Ud over Sundance og Göteborg Filmfestivalerne blev "Dronningen" i den forgangne uge også vist ved festivalen i Rotterdam.

Flere priser i Göteborg

På Göteborg Filmfestivalen vandt Anna Eborn desuden prisen for bedste nordiske dokumentarfilm. Det var for filmen "Transnistra", der er koproduceret af danske Adomeit Film.

Skuespiller Mads Mikkelsen modtog festivalens hæderspris, Nordic Honorary Dragon Award, som blev overrakt den 31. januar.

Gå tilbage


Mads Brüggers "Cold Case Hammarskjöld" vandt prisen for bedste instruktion i konkurrencen for internationale dokumentarfilm i Sundance. Filmen har dansk premiere 7. februar (foto Tore Vollan).
Klik for større billede

Holdet bag "Dronningen" ved prisoverrækkelsen i Göteborg: Magnus Krepper, Gustav Lindh, May el-Toukhy, Trine Dyrholm, Caroline Blanco og René Ezra (foto Carla Orrego Veliz/Göteborg Filmfestival).
Klik for større billede

Fakta

"Cold Case Hammarskjöld" er skrevet af Mads Brügger og produceret af Peter Engel for Wingman Media. Der er dansk premiere den 7. februar.

"Dronningen" er skrevet af Maren Louise Käehne i samarbejde med May el-Toukhy. Ud over Trine Dyrholm medvirker blandt andre Gustav Lindh og Magnus Krepper. Filmen er produceret af Caroline Blanco og René Ezra for Nordisk Film og har dansk premiere den 28. marts i Biografklub Danmark.

Begge film er støttet af Det Danske Filminstitut.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+