Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Succes for danske film
Januar 2019
Publikum voksede
med næsten 50%
Antallet af indløste billetter til danske biograffilm steg i 2018 med 49,1 procent til 3.748.233. Danske film sætter sig dermed på de tre øverste pladser på årets top 10-liste.

I 2018 kom tilskuertallet i de danske biografer op på 12.984.790, hvilket er en stigning på 4 procent i forhold til året før. Dermed følger de danske biografer den trend man ser i både USA og England, hvor begge lande oplever stigninger i biografbesøget.

Årsagerne til det flotte resultat skal findes i specielt disse to forhold:

1) Efter at have ligget underdrejet i 2,5 år lykkedes det endelig for dansk film at afkode publikums filmsmag i årets sidste fire måneder. Den samlede danske hjemmemarkedsandel for året nåede således helt op på 28,87 procent, og rimer dermed med den hjemmemarkedsandel, som politikerne har sat som krav i forbindelse med Filmaftale 2019-2023. Det skyldes først og fremmest Christoffer Boes "Journal 64", John Mogensen-filmen "Så længe jeg lever" af Ole Bornedal og Bille Augusts "Lykke-Per", som blev årets tre mest sete film – skarpt forfulgt af en rekordåbning på Anders Matthesens "Ternet Ninja" og Paprika Steens dramady "Den tid på året".

2) Danmark oplever for tiden et byggeboom af nye luksusbiografer, idet der i 2018 blev åbnet nye biografer i Hellerup, Haderslev, Sønderborg og Løgstør. Desuden er der foretaget væsentlige forbedringer af eksisterede biografer i blandt andet Rødovre og Kgs. Lyngby. Trenden fortsætter i 2019 med åbningen af nye biografer i Esbjerg og Nordhavn, ligesom der rumles med biografplaner i både Holstebro og Aarhus.

De udenlandske film

Det var dog ikke kun danske film, som havde et godt 2018 – der var også udenlandske succeser som "De utrolige 2", "Avengers: Infinity War", "Bohemian Rhapsody", "Mamma Mia! Here We Go Again!" og "Coco".

– Et stigende antal biografgæster kombineret med endnu bedre biografer at se filmene i, er enhver filmudlejers drøm, siger Mads Nedergaard, formand for Foreningen af Filmudlejere i Danmark. – Den drøm gik til fulde i opfyldelse i 2018!

– Det var befriende endelig at se dansk film vågne op til dåd og samtidig bekræfte danskernes store opbakning til film på modersmålet, tilføjer Kim Pedersen, formand for Brancheforeningen Danske Biografer. – Når blot dansk film tilbyder store, dyre film til danskerne, så stiller vi os gerne i biografkøen.

Optimisme vedr. 2019

I branchen forventer man, at den positive trend vil forsætte i 2019, bl.a. takket være danske film som de to Biografklub Danmark-film, May el-Toukhys drama "Dronningen" med Trine Dyrholm, og Michael Noers historiske drama "Før frosten" med Jesper Christensen.

Derudover kan vi se frem til Charlotte Sachs Bostrups komedie "Mødregruppen" med Danica Curcic, Marijana Jankovic, Stephanie Leon og Anders W. Berthelsen; Mehdi Avaz' drama "Kollision" med Nikolaj Lie Kaas, Cecilie Stenspil, Rasmus Bjerg, Nicolas Bro og Sebastian Jessen; Anders Refns Anden Verdenskrigsfilm "De forbandede år"; Niels Arden Oplevs "Ser du månen, Daniel" efter en roman af Puk Damsgård og med Anders W. Berthelsen og Esben Smed i hovedrollerne; filmatiseringen af Christian Jungersens "Undtagelsen" med Danica Curcic, Amanda Collin, Lene Maria Christensen og Sidse Babett Knudsen i Jesper W. Nielsens instruktion; samt Fenar Ahmads storfilm "Valhalla" med Roland Møller.


Gå tilbage


Der er danske film på de tre øverste pladser af biografernes top 10-liste for 2018. Og der er gode chancer for, at dansk film også vil stå stærkt i 2019.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+