Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

TV-jubilæum
December 2018
Nytårstradition
fylder 60 år
Den 1. januar 1959 sendte DR for første gang skihop nytårsdag. Traditionen er fortsat lige siden, og for mange er det nærmest meditativt at læne sig tilbage i sofaen på årets første dag og se mænd på brædder.

I en tid, hvor vores medievaner nærmest ændrer sig fra time til time, hører det absolut til sjældenhederne, at en programoversigt fra DR giver mindelser om den, som udgik fra Statsradiofonien i slutningen af 1958. Men der er altså en enkelt eftermiddag om året, hvor TV-tilbuddet stort set har været uforandret igennem seks årtier – nemlig nytårsdag:

Den 1. januar 1959 bød DR's dengang enlige TV-kanal klokken 12.15 på "Nytårskoncert fra Wien", mens man 13.30 sendte "International skihop-konkurrence" fra Garmisch-Partenkirchen i Tyskland.

Den 1. januar 2019 bliver "Nytårskoncert fra Wien" stadig sendt klokken 12.15, mens man kan se "Nytårsskihop" klokken 13.50 på DR1 – stadigvæk fra den lille tyske by i Bayern.

Med andre ord: På nytårsdag for 60 år siden kunne de danske seere for første gang tilbringe årets første dag i selskab med skiløbere, der tager turen ned ad en rampe og laver et hop.

Samarbejdsprojekt i Eurovision

Firebakke-konkurrencen i Garmisch-Partenkirchen har været holdt siden 1953. Og i 1950'erne, hvor fjernsynet stadigvæk var helt nyt i mange hjem, hvis det da overhovedet fandtes, blev skihop-konkurrencen et samarbejdsprojekt i regi af Eurovision.

Eurovision er de europæiske public service-stationers samarbejdsorganisation, hvor man også samarbejdede om Det Europæiske Melodi Grand Prix fra 1956 og stadig gør. Siden da har samarbejdet eksisteret på mange fronter, og den dag i dag sender både Norge og Sverige for eksempel også skihop på deres hovedkanal hvert år den 1. januar.

328.000 så med sidst

Nytårsdag i år var der 328.000 seere, der – sikkert i manges tilfælde – lænede sig tilbage i sofaen og tog en slapper til en gang skihop ovenpå nytårsløjerne. Det svarede til 26,3 procent af alle med fjernsynet tændt på det tidspunkt, og tallet ligger nogenlunde konstant år efter år.

Det samme gør kommentatoren. For ud af de 60 år har DR's sportsvært Niels Christian Niels-Christiansen og Henrik Liniger tilsammen tegnet sig for næsten 40 års kommentering af nytårsdagen på skihopbakken. Niels-Christiansen bød velkommen over 25 gange, mens Henrik Liniger den 1. januar skal gøre det for 14. gang.

Henrik Liniger siger selv, at han er stolt over at føre én af de ældste TV-traditioner videre. Han har efterhånden tilbragt adskillige årsskifter ved en tysk skihopbakke – og gør det også i år.

Billederne fra Garmisch-Partenkirchen får DR leveret via de tyske public service-stationer ARD og ZDF.

Seerne blev snydt i 2008

At seerne elsker skihop fik DR for alvor at mærke i 2008. Det år havde en sparerunde på DR nemlig medført, at man ikke sendte skihop-konkurrencen, og det resulterede i en byge af henvendelser fra seere, som ikke kunne forlige sig med tanken om, at der ikke var skihop på skærmen på årets første dag.

Gå tilbage


Nytårsskihop har nu været en fast tradition på DR1 siden 1959 – dog med en enkelt undtagelse i 2008...
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+