Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Focus Nordic
Oktober 2018
Ekspansionen fortsætter
– i Østeuropa
Europas største fotodistributør udvider markedet til også at omfatte Tjekkiet og Slovakiet. I forvejen dækkes de nordiske lande, Baltikum og Polen.


Finn Nesgaard

For en journalist, der har haft kameraudstyr som sit stofområde siden slutningen af 60'erne, har fotomarkedet set ganske anderledes ud end i dag.

Dengang var det nemlig utænkeligt at handle med butikker hen over landegrænserne, og der var derfor brug for importfirmaer, masser af importfirmaer. I større brancher havde man såmænd også distributører som mellemled, inden varerne havnede ude i butikkerne, men sådan var det trods alt ikke i fotobranchen.

Her havde man ca. 450 fotobutikker, som primært levede af at sælge film og fremkaldelse til kunderne. Men som altså også solgte kameraer, projektorer, mørkekammerudstyr etc. Og dette udstyr blev leveret af måske 20-30 importører.

Succesen

En af de rigtigt store importører var familiefirmaet Westheimer, som bl.a. stod for importen af Canon og Minolta kameraer og Silma projektorer. Dette firma eksisterer som et af de eneste stadig i dag, men nu som partner i firmaet Focus Nordic. Og det er Focus Nordic som udvider sin markedsplads, så den i dag omfatter befolkninger på i alt 85 mio mennesker.

Oprindeligt dækkede Focus Nordic de nordiske lande, inklusive Island. Senere udvidede man med Baltikum og Polen. Og nu er Tjekkiet og Slovakiet så kommet med som de seneste skud på stammen.

Nedturen

Baggrunden for denne succeshistorie er i virkeligheden en voldsom tilbagegang i fotobranchen. Det startede for alvor med digitaliseringen i slutningen af 90'erne, da vi fik nonlineær redigering af de levende billeder, og computerne dermed erstattede det dyre (og dårlige) analoge videoudstyr. Udviklingen fortsatte med de digitale fotokameraer, som tog livet af fotohandlerne, fordi der ikke længere var film som skulle fremkaldes og kopieres. Og det blev cementeret, da mobiltelefonerne tog over.

Der er naturligvis stadig et marked for traditionelle kameraer, først og fremmest til de professionelle fotografer. Men landegrænserne er samtidigt blevet nedbrudt, så man nu handler på nettet uden geografiske begrænsninger. Det skaber konkurrence, effektiv distribution og fordelagtige priser for kunderne.

Focus Nordic – og dermed det gamle Westheimer – har overlevet, takket være en imponerende evne til at tilpasse sig markedsudviklingen.

Opskriften på overlevelse

– Efter fin succes i Baltikum og Polen kan vi konstatere, at vores forretningskoncept ikke kun duer i Norden, siger Mikael Westheimer, medejer af Focus Nordic og chef for den danske afdeling. – Ideen om at have et stort udvalg af stærke varemærker, kombineret med effektiv og hurtig distribution, har gjort os til Europas største distributør. Men vi vil ikke bare være størst; vi ønsker først og fremmest, at vores kunder opfatter os som faglige og pålidelige samarbejdspartnere.

– Det samme gælder for vores leverandører, tilføjer Jonas Wernbo, CEO for Focus Nordic. – At Tamron, som er et af vores vigtigste varemærker, nu vælger at skifte distributør i Polen til Focus Nordic, er et godt bevis på, at vi gør det rigtige.

– Vi arbejder også konstant på at bevare virksomhedskulturen. Det er ikke noget der giver sig selv, når et firma vokser, men det er meget vigtigt!

Gå tilbage


Focus Nordic udvider markedsområdet til nu også at omfatte Tjekkiet og Slovakiet. I forvejen dækkes de nordiske lande, Baltikum og Polen.
Klik for større billede

– Ideen om at have et stort udvalg af stærke varemærker, kombineret med effektiv og hurtig distribution, har gjort Focus Nordic til Europas største distributør på fotomarkedet, siger Mikael Westheimer fra Focus Nordic Denmark.
Klik for større billede

Fakta om
Focus Nordic Denmark

 • Focus Nordic Denmark har adresse i Rødovre.
 • Firmaet er en del af Focus Nordic, som er Europas største fotodistributør.
 • Firmaets agenturer er Panasonic, Ricoh/Pentax, Kodak, Lowepro, Lexar, Transcend, Delkin, Steiner, Hähnel, Tamron, Ilford, Velbon, Sirui, Samyang, GePe, Joby, Kowa, Celestron, LumeCube, Kipon, Polariod Originals, Lomography, Azden, Nissin, Kenko, Polaroid, Novoflex, Zeiss, NiSi, Ledgo, Zhiyun og RoadEyes.
 • Derudover har Focus Nordic sin egen produktlinje under navnet Focus.
 • Focus Nordic er medlem af BSCI, som arbejder for bedre arbejdsvilkår.
 • Yderligere information på www.focusnordic.dk.


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+