Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Copenhagen Film Fund
September 2018
Københavns Kommune
trækker støtten
Efter fem års arbejde med at skabe vækst og beskæftigelse indenfor især film- og tv-industrien i hovedstaden mister Copenhagen Film Fund nu støtten fra Københavns Kommune. Fonden vil fortsat eksistere i 2019, men uden yderligere finansiering herefter vil den ikke overleve.

– Det er uforståeligt, at Københavns Kommune vælger at sløjfe sit bidrag til Copenhagen Film Fund, for den har i den grad skabt vækst- og beskæftigelseseffekter gennem sine investeringer, siger fondens direktør, Thomas Gammeltoft.

– Fonden har støttet film og tv-serier som "Den Danske Pige", "Broen", "Greyzone" og "The House That Jack Built". Den har dermed tiltrukket eller fastholdt produktionerne i hovedstadsområdet og dermed bidraget til vækst. Det er produktioner som uden Fondens investeringer ville have henlagt sine optagelser til udlandet uden dansk arbejdskraft og danske kompetencer.

Andre mister også støtte

København Kommune stopper dog ikke kun sit engagement i Copenhagen Film Fund – andre vækstinitiativer som Interactive Denmark, der organiserer spilfirmaer, Innovationshuset og den københavnske modeuge har også mistet kommunens støtte.

– Det kan undre, kommunen vælger at stoppe sin støtte til de her kreative vækstinitiativer netop nu, siger Thomas Gammeltoft. – I slutningen af oktober præsenterer regeringens kreative vækstteam nemlig sine anbefalinger, og vi har god grund til at tro, at kreative industrier som film, tv og spil vil få særlig opmærksomhed. Det er nemlig brancher i vækst – ikke bare i Danmark men i hele verden, og de er derfor med til at sikre vores kernevelfærd.

Historien bag fonden

Copenhagen Film Fund blev
etableret i 2013 af Producentforeningen med væsentlige bidrag fra Københavns Kommune, Region Hovedstadens Vækstforum, en række omegnskommuner samt private selskaber som Nordisk Film.

Fondens opgave er at skabe vækst og beskæftigelse indenfor især hovedstadens film og tv-industri gennem investeringer i større udenlandske og danske co-produktioner. Regionen tiltrækker dermed produktioner som bruger dansk arbejdskraft og danske kompetencer.

– Lige siden etableringen af fonden har Københavns Kommune ønsket, at staten skulle bidrage økonomisk, sådan som det sker i næsten alle lande omkring os, siger Jørgen Ramskov, bestyrelsesformand i Copenhagen Film Fund. – Det er derfor overraskende, at kommunen vælger at trække sin støtte lige netop nu, hvor vi langt om længe ser begyndelsen på en national erhvervsstrategi for vores område.

Copenhagen Film Fund vil nu drøfte den nye situation med sine bidragydere. Forventningen er, at Københavns Kommune genansøges i 2019 med henblik på at få kommunen til at bakke op om en national strategi, som kan styrke vækst i hele landet – også i Hovedstadsregionen.

Gå tilbage


– Jeg frygter, at hovedstaden vil miste sin position som filmmetropol, hvis Københavns Kommune igen i 2019 afslår at støtte Copenhagen Film Fund, siger fondens direktør, Thomas Gammeltoft.
Klik for større billede

Fakta om
Copenhagen Film Fund

 • Copenhagen Film Fund's investeringer tiltrækker udenlandske film og tv-produktioner til Greater Copenhagen med henblik på at skabe vækst, beskæftigelse og profilering af regionen.
 • Fonden har i perioden 2013-18 investeret ca. 77 mio kr i 36 produktioner. Disse investeringer resulterer i et samlet forbrug (inkl. lønninger) på 293 mio kr i hovedstadsområdet.
 • Investeringerne har herudover hvert år gennemsnitligt bidraget med: 41-76 mio kr til landets bruttonationalindkomst (BNI) og skabt 108-153 årsværk målt på direkte, indirekte og inducerende effekter (effekttal for 2018 er budgetterede og ikke ud fra regnskaber).
 • Copenhagen Film Fund kan investere op til 40 pct. af den enkelte film- og tv-produktions forventede forbrug i hovedstadsregionen. Produktionen skal bringe minimum 60 pct. finansiering med fra udlandet, så der er tale om en gearing på minimum 2,5 af Fondens investering (og ofte langt mere).


 • Læs også
  - Henter historisk BBC/HBO-drama
  til København

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+