Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Canon EOS R:
September 2018
Bedre spejlreflekskamera
– uden spejl
Canon er på vej med et nyt full frame EOS kamera, men nu uden spejl. Det giver en række fordele, bl.a. med hensyn til størrelse, støjniveau og videooptagelse.

Canon kalder selv det nye EOS R kamera for et supplement til det eksisterende EOS-system med full frame kameraet EOS 5D i en central position. 5D'eren er et traditionelt digitalt spejlreflekskamera, som opfylder professionelle krav til en relativt overkommelig pris. Og det er adgangsbilletten til Canons store tilbehørsprogram, ikke mindst på objektivfronten.

Men hvad skal man så med det nye EOS R?

Canon siger selv at det er et kamerahus i samme klasse som 5D'eren, både mht. håndvenligt design, robusthed og regntæthed. Men EOS R har ikke et spejl som skal kunne vippe op når man tager et billede. Derfor er dette kamerahus noget smallere. Og derfor kan man fotografere og videofilme helt lydløst.

De traditionelle spejlreflekskameraer har ganske vist også en mirrorless funktion, hvor spejlet er vippet op. Men så er man afskåret fra at bruge søgeren. Og skærmen bag på kameraet giver jo ikke et godt "søgerbillede", når man f.eks. fotografer i solskin. Med Canon EOS R får man et digitalt søgerbillede med over 3 mio pixels, så det er nemt at se detaljerne. Og ved fotografering og videooptagelse i ekstremt svagt lys er den digitale søger under alle omstændigheder en fordel.

Hurtigste autofokus

Canon nævner også, at den nye RF objektivfatning har flere kontaktpunkter end EF-fatningen, og derfor giver forbedrede muligheder for at fange motivet. Med RF-fatningen får man simpelthen verdens hurtigste autofokus, og man får også bedre fokusering ved videooptagelse, hvor fokuseringen jo skal følge motivet umærkeligt.

Billedchippen er som sagt full frame. Det er en dual CMOS med 30,3 millioner pixels, og netop Canons dual-teknologi er en del af forklaringen på den hurtige og præcise autofokus. Men objektivets fokusmotor har naturligvis også en betydning.

Det bør i denne forbindelse nævnes, at objektiver med billedstabilisering får denne funktion forbedret takket være samspillet med kameraets dual pixel billedchip.

Skal alt udskiftes?

Det er nærliggende at forestille sig, at det smallere kamerahus med de ekstra kontaktpunkter i objektivfatningen kræver nye objektiver, og det er ikke helt forkert, for samtidigt med lanceringen af det nye EOS R kamerahus kommer der fire nye RF-objektiver: 24-105 mm f:4, 28-70 mm f:2, 35 mm f:1,8 Macro og 50 mm f:1,2. De to zoomobjektiver holder lysstyrken gennem hele zoomområdet. Og de nye objektiver udmærker sig desuden ved, at de har en indstillingsring som både kan bruges til indstilling af blænde, lukkertid og eksponeringskorrektion – mens man kigger ud gennem søgeren.

Men, i og med at kamerahuset er smallere end de traditionelle spejlreflekshuse, så er der plads til mellemringe. Canon er klar med tre forskellige, og dermed bliver det muligt at bruge alle de eksisterende EF objektiver på det nye EOS R kamerahus.

Canon omtaler EOS R som et supplement til det eksisterende EOS system, og det er jo fint at man f.eks. fortsat kan bruge sine dyre superteler. Men det vil også være relevant at tale om, at EOS R repræsenterer en ny start...

Priser og lancering

Canon EOS R kommer på markedet den 9. oktober til en vejledende pris lige under 20.000 kroner, og for 8.000 kr ekstra får man kameraet leveret med den nye 24-105 mm zoom. Købt separat koster den nye RF 24-105mm f/4L IS USM 9.500 kr. RF 28-70mm f/2L USM koster 26.000 kr. RF 50mm f/1.2L USM koster 20.000 kr. Og RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM koster 4.500 kr.

Vi bringer snarest en test af EOS R kameraets videomuligheder.

Gå tilbage


Den nyudviklede Canon EOS R er her udstyret med den ligeledes nye 24-105 mm/f:4 plus en Speedlite flash. Kameraet med objektiv har en vejledende pris på 28.00 kroner.
Klik for større billede

EOS R-kameraets spejlløse design gør det muligt at placere objektivets baglinse tættere på billedsensoren, og det udvider de optiske muligheder. Her ses de to nye zoomer, RF 24-105mm f/4L (tv) og RF 28-70mm f/2L.
Klik for større billede

Canon har lavet tre RF-adaptorer. Derved bliver det muligt at bruge alle de eksisterende EF-objektiver på det nye EOS R kamerahus.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+