Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Levetid og lysstrømsnedgang
August 2018
50% af LED-pærerne
holder ikke som angivet
På æsken står der altid nogle imponerende timetal for LED-pærens levetid – f.eks. 15.000 eller 40.000 timer. Men man glemmer at oplyse hvor meget lysstyrken falder i løbet af levetiden.

Lad mig straks slå fast, at der er mange penge at spare ved at erstatte den gamle glødepære med en ny LED-pære.

Tag bare det med levetiden, for hvis glødepæren holder 1.000 timer og LED-pæren holder 20 gange så længe, så sparer man flere hundrede kroner plus en bunke arbejdstid til udskiftning af pærer.

Men det vigtigste er, at strømforbruget bliver langt lavere. Eksempelvis så giver en 7 watt LED-pære samme gennemsnitlige lysstyrke i løbet af sin levetid som en glødepære på 60 watt. Og i dag giver de to typer pærer stort set den samme lyskvalitet. Eneste mærkbare forskel er, at ikke alle LED-pærer kan dæmpes. Og hvis LED-pæren kan dæmpes, så skal man være opmærksom på, at farvetemperaturen er den samme ved alle lysstyrker. Her giver glødepæren et varmere (hyggeligere?) lys i takt med at lysstyrken falder.

Der findes dog nogle særlige LED-pærer med to filamenter med henholdsvis normal og en noget varmere farvetemperatur, som der så mikses imellem, når spændingen falder og stiger. Men disse pærer har ikke nødvendigvis den samme lyskvalitet som de gængse LED-pærer.

Lysstrømsnedgang

Tilbage er så spørgsmålet, om LED-pæren virkelig holder det lovede antal timer, og om den holder lysstyrken?

Det opgivne antal timer – for både glødepærer og LED-pærer – er tiden indtil kun halvdelen af pærerne er i live. Der er altså nogle som dør tidligere, og nogle som lever længere. Med lidt god vilje kan man sige, at det opgivne timetal er den gennemsnitlige levetid.

Og hvad så med lysstyrken?

Ja, den falder over tid. Her er kravet til LED-pærerne, at mindst 90 procent af dem skal være i live efter 6.000 timer, og at lysstyrken – det man med et fagudtryk kalder lysstrømmen – skal være på mindst 80 procent i forhold til da pæren var ny.

Desuden kræves det, at når det eksempelvis angives, at en LED-pære på 7 watt giver samme lysstyrke som en 60 watt glødelampe, så skal LED-pærens lysstrøm være højere i starten, så der på den måde tages højde for lysstrømsnedgangen. Det er desuden et krav, at man kan få informationer om dette på lampefabrikkens hjemmeside.

Fremtiden...

Det er klart, at branchens nuværende specifikationer for elektriske pærer – glødepærer såvel som LED-pærer – virker lidt diffuse, og at de måske i virkeligheden er mere misvisende end oplysende (undskyld udtrykket!).

Fra 2021 bliver der derfor stillet nye krav til producentens tekniske oplysninger. Til den tid skal brændetiden, indtil halvdelen af pærerne er stået af, nemlig sammenholdes med den tid der forventes at gå indtil lysstyrken er faldet til 70 procent. Og det er så det laveste af de to timetal, der skal angives som levetiden.

Hermed bliver lysstrømsnedgangen altså indbygget den levetid, som angives på pakningen.

Gå tilbage


Fabrikkerne angiver masser af tekniske data på pakningerne til deres LED-pærer. Men man har "glemt" at angive lystabet over tid, det man kalder lysstrømsnedgangen. Og det fremgår heller ikke, at det angivne timetal er den gennemsnitlige levetid, hvilket betyder at halvdelen af pærerne vil leve i kortere tid.
Klik for større billede

Allerede i dag skal fabrikken oplyse på sin hjemmeside, hvor meget højere lysstrøm LED-pæren leverer i starten i forhold til den glødepærer, som den sættes lig med. Dermed får man en indikation af, hvor meget LED-pærens lysstrøm vil falde over tid.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+