Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

European Broadcasting Union
August 2018
Europa tester
UHD, HFR, HDR og NGA
I forbindelse med European Championship, som foregår i Glasgow og Berlin indtil den 12. august, er EBU i gang med grundige tests af UHD og tilknyttede teknologier. Testarbejdet udføres i samarbejde med fem TV-stationer og 19 industrielle partnere.

TV-forsøgene i forbindelse med European Championship 2018 er verdens første live-transmissioner i UHD-kvalitet (Ultra High Definition), hvor man både arbejder med HDR (High Dynamic Range, HLG/BT.2100) og HFR (High Frame Rates, 100 bill/sek, 2160p100).

I Europa har broadcasterne ellers ikke sendt med mere end 50 bill/sek, og HD interlaced (1080i25) er stadig det dominerende format, til trods for at der både findes encodere og TV-apparater, som klarer formater op til 2160p50.

Spotslegene i Berlin

Testsendingerne foregår fra spotslegene i Berlin. Kvaliteten er 2160p100 HLG/BT.2020-kvalitet, og det sker i et samarbejde mellem EBU-medlemmerne BBC, France Télévisions, IRT, RAI og ZDF plus en række teknologi-partnere. 2160p100-transmissionen kombineres med to ekstra signaler på 1080p100 og 1080p50. Alle tre signaler HEVC-kodes, og de bliver sendt live via Eurovisions satellit-netværk til italienske RAI's testcenter i Aosta Valley, samt via Eurovision Fibre til European Championships Broadcast Operations Centre (BOC) hos BBC Glasgow.

1080p100-sendingerne inkluderer Next Generation Audio (NGA) i form af 4+7+0 lydkanaler, samt fire interaktive monosignaler, hvoraf to bruges til kommentarer og to til lyddata. Ideen med NGA er at kunne skabe ekstraordinære lydoplevelser, men formatet giver også mulighed for supplerende funktioner som personificering (personalization) og interaktivitet via "objekter".

De tekniske partnere

Forsøgene er muliggjort takket være støtte fra en række tekniske partnere. De nævnes her i alfabetisk rækkefølge:. Ateme encoding og remuxing af 1080p100-signaler i kombination med alle former for NGA.

 • Dolby objekt-baseret audio-teknologi (AC4).
 • Ericsson/MediaKind contributions-teknologi (HEVC, MPEG-H Audio) til 2160p50.
 • EVS server som klarer næsten-real-time 2160p100 redigering.
 • Fraunhofer IIS objekt-baseret audio-teknologi (MPEG-H Audio).
 • Jünger Audio udstyr til 3D audio-monitorering og authoring (MPEG-H Audio).
 • KaiMedia encoding-teknologi (HEVC, MPEG-H Audio) til 2160p50.
 • Klang og Areitec 3D audio-monitorering via hovedtelefoner.
 • LG prototype OLED TV-apparater, som kan decode live UHD streams med HFR (2160p100Hz), HDR (HLG & PQ) og NGA (Dolby AC-4).
 • NTT encoding teknologi til 2160p100.
 • b<>com scene-baserede produktionsværktøjer. andQualcomm kompressionsteknologi (MPEG-H Audio).
 • Rohde & Schwarz servere til ukomprimeret optagelse.
 • Schoepsa og Areitec ORTF-3D udendørsmikrofoner.
 • Sony XVS video switcher, PWS Live produktionsserver til 2160p100 videoproduktion og HDR acquisitions, samt et Sony UHD kamera og udstyr til 2160p50 billedmonitorering.
 • Solid State Logic System T S300-32 mikser med 3D panorering og Network I/O.
 • TPC, den schweiziske broadcasters datterselskab, leverer to komplette kameraer, og et fjerde kamera leveres af AMP Visual.

  Forsøgene vil give alle de deltagende selskaber værdifuld viden om UHD-produktion fra store sportsbegivenheder, samt om forretningsmæssige potentiale. Nogle klip vil blive transmitteret til offentligheden, samt til brug for tekniske og videnskabelige tests.

  Fakta om EBU

  European Broadcasting Union (EBU) er verdens førende sammenslutning af public service media (PSM). Organisationens mål er at fastholde PSM som uundværlig. EBU har 73 medlemmer i 56 europæiske lande, samt yderligere 34 fordelt på Asien, Afrika, det australske område og Amerika.

  Medlemmerne driver henved 2.000 TV- og radio-kanaler i kombination med utallige online-platforme. Det samlede antal lyttere og seere overstiger en milliard. Der sendes på over 120 forskellige sprog.

  EBU har kontorer i Bruxelles, Rom, Dubai, Moskva, New York, Washington DC, Singapore og Beijing. Hovedkvarteret ligger i Geneve.

  Yderligere information få www.ebu.ch.

  Gå tilbage


 • EBU er i gang med verdens hidtil største UHD-forsøg. Det omfatter både HFR, HDR og NGA, og transmissionen sker via både satellit og fiber.
  Klik for større billede

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+