Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Nyt højttalersystem fra D&B Audiotechnik
Juli 2018
Fordel får både teknikere,
musikere og publikum
D&B SL er en ny serie scenehøjtalere, der bl.a. udmærker sig ved, at størrelsen kun er 2/3 i sammenligning med andre højttalere, som kan levere samme lydtryk. Allround Lyd og Lys i Struer har allerede taget det nye system i brug.

Det første produkt i den nye D&B SL-serie hedder GSL, og her er tale om et system, som giver forbedrede muligheder for at styre lyden, både på scenen og ude blandt publikum. Det er også D&B's hidtil kraftigste højttalersystem, og alligevel er det så kompakt, at topkasserne er cirka en tredjedel mindre end andre D&B topkasser, når man tager den ydelse, som de leverer, med ind i beregningen. Og så vejer de kun 80 kg, hvilket også giver en klar fordel af mere praktisk karakter i forbindelse med opsætning og nedpakning, samt scenestyrker, der har betydning for hvor mange topkasser man kan hænge op i de enkelte PA vinger.

Systemet består af GSL8 topkasser, SL subs, rigging hardware og 24 D&B D80 forstærkere.

Erfaringer fra Struer

Allround Lyd og Lys i Struer har hele sommerkalenderen fyldt med events, og firmaet har allerede i skrivende stund haft et GSL-systemet med på fire af årets første store udendørs koncertarrangementer.

– Premieren var i Holstebro til en Rasmus Seebach koncert, siger Daniel Sand, projektleder hos Allround, – og derefter havde vi det med på tur til "Vi Elsker 90'erne" i Rødovre og Næstved samt Skive Festival, hvor blandt andet Dizzy Mizz Lizzy, Carpark North, Mads Langer og en masse andre spillede igennem det. I alt vil jeg tro, at en 50-60.000 mennesker allerede nu har oplevet GSL-systemet. Og i de næste mange weekender står den blandt andet på Thy Rock, Thomas Helmig, Rock i Ringkøbing, osv.

Kompakt design og
forbedret diskant

Som sagt har udviklingsteamet bag GSL formået at pakke deres hidtil kraftigste højttalerløsning ind i en kasse, der er op mod en tredjedel mindre end man kunne forvente med så kraftig en ydelse. En del af forklaringen ligger i, at der er tre 3,4 tommer drivere, som det normalt ikke ville være muligt at få placeret ovenover hinanden i det kompakte kabinet. Men D&B's ingeniører begik en lille genistreg ved at vende driverdesignet om, hvorved de også undgår den flange, der normalt omgiver en diskant-driver.

Ydermere betyder dette design, at forvrængningen over 10 kHz er kraftigt reduceret, og at lyden dermed bliver både velopløst og mere behagelig at lytte til. Lyden bliver også mere fremadrettet, hvilket betyder at musikerne kan nøjes med et mindre lydtryk fra deres scenehøjttalere.

I alt består en GSL topkasse af 2 x 14,4 tommer low-mid driver, 1x 10 tommer mid-range driver og 3 x 3,4 tommer HF driver. Dertil kommer de 2 x 10 tommer drivere på siderne, der tjener et dobbelt formål: Udfasning af lav mellemtone bagud og ekstra power fremad, da de arbejder sammen med 14 tommer enhederne, hvilket gør, at det samlede membranareal og dermed output-power svarer til 2 x 17 tommer enheder.

Mere end en lydforbedring

Lyden er selvfølgelig alfa-omega. Men der er faktisk også en anden fordel, som har stor betydning for holdet bag produktionen i forbindelse med opsætning og nedpakning.

Tidligere har det været nødvendigt at fiksere vinklingen efterhånden som højttaler-arrayet bliver samlet. Men med det nye SL monteringskoncept kan man rigge hele arrayet lodret og først derefter sætte vinklingen.

– Summen af forbedringer betyder, at alle involverede omkring liveproduktioner, der benytter GSL, får en forbedret oplevelse, siger Daniel Sand. – Ikke kun publikum, men i lige så høj grad kunstnere og lydfolk. Og ja, det er jo hele tre ting på én gang, og D&B SL-serien har derfor betydet et reelt paradigmeskifte i vores arbejde!

Gå tilbage


En af de store fordele ved det nye D&B SL højttalersystem er, at man kan vente med at fiksere vinklingen mellem højttalerenhederne til hele arrayet er samlet.
Klik for større billede

Jonas "Jones" Wagner fra D&B instruerer Allrounds teknikere Frederik Gam og Daniel Sand i brugen af det nye SL højttalersystem.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+