Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Fødselsdagsfest
Juli 2018
Cinemateket fejrer
Ingmar Bergman
Cinemateket i København markerer Ingmar Bergmans 100-årsdag med visning af en lang række af hans bedste film – flere af dem i form af nye digitale kopier.

Den 14. juli ville den svenske film- og teaterinstruktør Ingmar Bergman (1918-2007) være fyldt 100 år. Han instruerede og skrev manuskripter til over 50 film og var aktiv i mere end 60 år. Ingmar Bergman har inspireret filmskabere som Woody Allen, Claire Denis, David Lynch, Robert Altman, Bille August og Andrej Tarkovskij.

Cinemateket markerer 100-års-jubilæet med visning af Ingmar Bergman-film fra juli til december. Hovedvægten ligger i september og oktober, hvor filmvisningerne suppleres af en række events og en udstilling i Cinematekets foyer. De fleste film vises i nye, digitalt restaurerede kopier med engelske undertekster fra Svenska Filminstituttet.

Filmene præsenteres ikke kronologisk, og serien er ikke komplet.

Juni-august-programmet

Den tidligste film i første del af programmet er "Sommerleg" (1951), som var en af de film, Bergman selv holdt mest af – uden tvivl fordi den er baseret på en selvoplevet sommerflirt, da familien ferierede på Ornö.

Den sorgløse komedie "Sommernattens smil" (1955) – om advokat-familien Engmans ægteskabelige og udenomsægteskabelige affærer – blev Bergmans internationale gennembrud. Og berømmelsen blev cementeret med "Ved vejs ende" (1957) og "Det syvende segl" (1957), der repræsenterer instruktørens mest kreative periode, hvor også hans vigtigste stilistiske bidrag til filmhistorien – den kompromisløse brug af nærbilledet – blev etableret.

"Jomfrukilden" (1960) er et drama om det gode og den onde, om uskyld og skyld. Filmen gav Bergman en Oscar for bedste fremmedsprogede film samt kritikerprisen i Cannes. Sven Nykvist stod bag kameraet, og han var tydeligvis inspireret af Akira Kurosawas film "Rashomon".

Sort/hvid-film

Filmen "Hvisken og råb" (1972) bliver af mange regnet for en af Bergmans vigtigste film.

– Alle mine film kan tænkes i sort/hvid, undtagen "Hvisken og råb", sagde Bergman. – Der findes meget få film, hvor værkets dybere indhold er intimt forbundet med anvendelsen af farver.

Cinemateket markerer Ingmar Bergmans 100-årsdag den 14. juli med komedien "Sommernattens smil". Efter filmen bydes på et glas vin i Asta Bar.

Yderligere information på www.dfi.dk.

Gå tilbage


Cinemateket starter fejringen af Ingmar Bergmans 100 års fødselsdag med visning af komedien "Sommernattens smil" den 14. juli. Efter filmen bydes på et glas vin i Asta Bar.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+