Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Oplæg til ny medieaftale
April 2018
Får hård kritik
fra journalisterne
Kulturminister Mette Bocks oplæg til en ny medieaftale får hård kritik, både fra de politiske modstandere og fra journalisterne. Men er oplægget egentlig så dårligt?


Finn Nesgaard

Det var en velforberedt Mette Bock som fremlagde oplægget til den kommende medieaftale. Men hun har jo også arbejdet med projektet i et helt år, og for regeringen og ikke mindst for Liberal Alliance er det af afgørende betydning at komme godt igennem processen, for der er brug for politiske sejre, hvad enten resultatet bliver en bred eller en smal aftale.

Og hvad er det så, at en liberal redigering ønsker på medieområdet?

Ja, grundlæggende ønsker man en friere konkurrence. Men omvendt ønsker man ikke, at amerikanske selskaber som Google, Netflix og HBO skal sætte sig massivt på det danske mediemarked, og der skal derfor fortsat investeres statspenge i dansk medieproduktion.

Det betyder dog ikke, at man bare kan fastholde den eksisterende mediepolitik, for seer- og lyttervanerne forandres voldsomt i disse år – fra flow-TV og flowradio til on demand streaming over internettet. Det kræver at man nytænker det hele: DR skal være 20 procent mindre, og der skal ske omprioriteringer mht bl.a. regionerne og Radio24syv, så nye spillere kan komme på banen.

Hård kritik fra S

I Clement Kjersgaards program Debatten blev Socialdemokraternes næstformand og mediepolitiske ordfører Mogens Jensen nærmest hidsig i sin kritik af besparelserne, for det kan da ikke være meningen, at regeringens ønsker om skattelettelser skal reducere mængden af dansk medieproduktion og dermed skade den danske kultur!

Men Mette Bock var som sagt velforberedt, og hendes svar på kritikken var først og fremmest, at der aldrig tidligere er produceret så meget dansk indhold som i dag. Og så nævnte hun naturligvis, at TV 2 leverer stærkt dansk indhold, uden at stationen får så meget som en krone i mediestøtte. Det havde Mogens Jensen svært ved at argumentere imod.

I samme program fremhævede Jeppe Søe, redaktør på Et Cetera, at den teknologiske udvikling har gjort det muligt at arbejde med langt billigere produktionsformer. I realiteten kan eksempelvis en journalist eller en politiker nemlig komme ud til et langt større publikum end Clement Kjersgaards TV-program, blot ved brug af en smartphone.

Journalisternes holdninger

Ikke desto mindre har Mette Bocks mediepolitiske oplæg mødt voldsom kritik fra både politikere og journalister. Og det er egentlig ikke særligt overraskende.

Politikerne kæmper alle sammen for at fremstå som vindere i den politiske magtkamp. Derfor er der utvivlsomt adskillige elementer i medieoplægget, som er beregnet til at blive droppet, så politiske modstandere kan hente nogle "sejre" hjem.

Og journalisterne?

De er jo selv en del af mediemarkedet, og derfor er de som udgangspunkt imod enhver forandring der kan skabe usikkerhed omkring deres egen arbejdssituation. De er simpelthen en del af problemstillingen, og derfor er de i realiteten uegnede som sandhedsvidner.

Mange af journalisterne kan ganske enkelt sammenlignes med grundejeren, der hidser sig voldsomt op over den knækkede flise, som måske skyldes, at der er etableret fjernvarme eller fiberforbindelser i området. Intet problem er nemlig for lille, hvis det rammer en selv...

Gå tilbage


Kulturminister Mette Bock er kommet med et mediepolitisk udspil, der ikke alene tager udgangspunkt i hendes eget liberale ståsted, men også i det faktum, at der sker voldsomme forandringer på medieområdet i disse år, fra flow-TV til streaming (foto Bjarke Ørsted).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+