Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

OrCam MyEye
Marts 2018
Kameraet læser
højt for den blinde
OrCam MyEye er et bærbart kamera, som læser højt og genkender ansigter i realtid. Det giver blinde og svagsynede øget selvstændighed, fordi de bliver mindre afhængige af deres omgivelser.

OrCam MyEye er et læsekamera med mini-højttaler som klikkes fast på ejerens egne briller. Kameraet er forbundet til en lille computer som kan placeres i en lomme eller hænges i et bælte. Når brugeren peger på en tekst, læses den straks højt. Det kan f.eks. være tekster på aviser, bøger, skilte, menukort, produktlabels og digitale enheder som computer og smartphone.

Kameraet kan desuden lære at genkende ansigter, og det kan derfor fortælle hvem brugeren står overfor. Derudover kan OrCam MyEye lære at identificere dagligvarer, pengesedler, betalingskort og farver. Dette gør kameraet til et af verdens mest avancerede, bærbare hjælpemidler inden for kunstigt syn.

Nu kan læreren læse...

– OrCam MyEye har betydet en afgørende forskel for mig i min hverdag, siger Boris Holm, som er en af de første danske brugere. Han mistede synet for godt fem år siden, men arbejder alligevel dagligt som lærer på Rosenkilde skole i Slagelse, hvor han underviser 15 børn i historie, samfundsfag og kristendomskundskab.

– For tre uger siden gik jeg ind i en boghandel og købte en ganske almindelig bog, siger han, – og det var jo ganske grænseoverskridende for mig som blind.

– Forestil dig, at jeg nu for første gang i fem år kan sætte mig derhjemme med en rigtig bog og læse den uden problemer. I mit arbejde som lærer har læsekameraet også betydet en afgørende forskel, for nu kan jeg stille mig bag en elev og følge med i det, han eller hun skriver på skærmen. Det betyder, at jeg kan hjælpe eleverne på en helt ny måde. Og eleverne har taget rigtig godt imod den nye mig.

Udviklet i Israel

OrCam blev udviklet i Israel af professor Amnon Shashua og Ziv Aviram, som begge er medstiftere af Mobileye. Teknologien gør brug af kunstig intelligens (AI) og den bliver nu implementeret i mere end 15 millioner biler over hele verden for at forebygge trafikulykker.

I 2015 fandt den første lancering af OrCam MyEye sted i USA. I marts 2017 blev det annonceret at Mobileye var blevet opkøbt af Intel for 15,3 milliarder dollars.

Ud over den danske version findes OrCam MyEye på bl.a. engelsk, tysk, italiensk, spansk, fransk, hollandsk og hebraisk. Markedspotentialet er stort, for der findes i dag ca. 253 millioner blinde og svagsynede i verden (kilde: IAPB).

Herhjemme bliver OrCam MyEye forhandlet af Instrulog, som forhandler elektroniske hjælpemidler til blinde og svagsynede. Man regner med at der i Danmark er ca. 55.000 mennesker med et synshandicap.

Gå tilbage


OrCam MyEye læser omgående højt fra både trykt og digital tekst – dvs. bøger, aviser, blade, computerskærm, smartphone, menukort, produktlabels, skilte, pengesedler og betalingskort. Derudover kan kameraet lære at genkende ansigter (foto: Orcam).
Klik for større billede

Det var en ganske særlige oplevelse for Boris Holm, da han igen kunne gå ind i en boghandel og købe sig en almindelig bog. Han mistede synet for fem år siden (foto: Instrulog).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+