Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Rumakustik & Lydopfattelse
Marts 2018
Det hurtige overblik
Jan Voetmann har udgivet sit undervisningsmateriale i form af et overskueligt – og overkommeligt – hæfte med omtale af lydteknikkens grundbegreber, vores hørelse og hvordan man skaber en god akustik.


Finn Nesgaard

Sammen med Eddy Bøgh Brixen er Jan Voetmann "verdenskendt" for bogen Praktisk Elektroakustik, som bringer læseren grundigt gennem lydverdenens grundbegreber, filtertyper, højttalere, mikrofoner, forstærkere, lydmiksere etc, etc. Det er simpelthen lærebogen for fremtidens lydfolk, og de to forfattere underviser da også på bl.a. Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Statens Teaterskole og Den Danske Filmskole.

Men lærebogen er 300 siders koncentreret læsning. Og hvad gør man, hvis man bare har brug for et hurtigt overblik, eller for at få repeteret sin eksisterende viden?

Det er der nu en løsning på, for Jan Voetmann har udfærdiget noget materiale til akustikundervisningen på tonemesteruddannelsen, og det har Musikforlaget Fog nu skannet og udgivet som en lille publikation med titlen "Rumakustik & Lydopfattelse". Hæftet er på 68 A4-sider med masser af illustrationer, så det er overkommeligt. Man føler sig virkelig klogere efter en hurtig gennemlæsning. Og så er hæftet faktisk også et godt supplement til bogen Praktisk Elektroakustik, for den indeholder ikke noget om rumakustik.

For lydteknikere kan det i øvrigt være en god idé at bide mærke i et af Voetmanns afsluttende gode råd (han kalder det selv for en "commercial"):

Tag om muligt en akustisk specialist med på råd. Han/hun koster måske 5.000 eller 15.000 kr. i honorar, men man slipper for dyre lærepenge og spildt ulejlighed. I forhold til hvad der nødvendigvis skal investeres af materialer og arbejdskraft, er det peanuts. Og det er lige så dyrt at lave det forkert som at lave det rigtigt fra starten. For slet ikke at tale om lydanlægget, der koster de 200.000 eller 500.000 kr., og som bare lyder ad H ... til, fordi rummet ikke duer! Sørg for at få fat i en professionel specialist med dokumenterede resultater og en ansvarsforsikring. Ikke en tilfældig lyd-freak, der "bare altid har arbejdet med lyd"!

Rumakustik & Lydopfattelse fås både i trykt udgave og som e-bog. Pris 148,75 kr.

Lærebogen på spansk

Jeg påstod i starten af anmeldelsen, at Jan Voetmann og Eddy Bøgh Brixen er verdenskendte for bogen Praktisk Elektroakustik, og det er ikke helt forkert. I hvert fald så udkommer andenudgaven nu på spansk i Spanien og en række sydamerikanske lande.

Her hjemme kan vi glæde os over, at den danske version er udkommet som e-bog – endda til en lidt lavere pris. Den trykte udgave koster nemlig 373,75 kr, mens e-bogen fås for 299 kr.


Gå tilbage


Rumakustik & Lydopfattelse er i realiteten Jan Voetmanns årgamle undervisningsmateriale, som nu er udgivet i form af at letlæst hæfte på 68 A4-sider.
Klik for større billede

Jan Voetmann har mange års erfaring med undervisning i lydteknik på bl.a. Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Statens Teaterskole og Den Danske Filmskole.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php