Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Overgangen fra DAB til DAB+
Januar 2018
Radiolytningen
blev kun lidt påvirket
Radiolytningen faldt en smule i 2017 i forhold til 2016. Men lytterne lod sig tilsyneladende ikke slå ud af, at distributionen af kanaler blev ændret i årets løb.

2017 var præget af en stribe forandringer i måden, som radio bliver distribueret på. Men det medførte kun små skvulp i radiolytningen, at den gamle DAB-standard blev omlagt til DAB+, og at mange danskere fik afbrudt radiodistributionen via kabel.

Rapporten "Medieudviklingen 2017", som DR udgiver senere i januar, viser at radiolytningen samlet set faldt fra 1 time og 56 minutter om dagen i 2016 til 1 time og 51 minutter i 2017. Størst var faldet blandt de 20-39-årige, der hørte 12 minutter mindre radio dagligt.

– Samlet set er det dog ikke sådan, at danskerne er ved at svigte radioen, siger lederen af DR Medieforskning Dennis Christensen. – I 2017 var det 92 procent af befolkningen, der hørte radio i løbet af en uge, mens tallet i 2016 var 93 procent. DRs andel af radiolytningen faldt fra 73 procent til 72 procent i løbet af perioden, mens det kommercielle marked og Radio24syv voksede med henholdsvis 0,1 og 0,3 procentpoint,

Lytterne fandt alternativer

Umiddelbart efter at den gamle DAB-standard i efteråret 2017 blev omlagt til DAB+, faldt DAB-lytningen med 40 procent, men siden er den steget igen. Og omlægningen kostede ikke lytning, for de der forlod DAB fandt blot nye måder at høre radio på – for eksempel på FM, på DRs radioapp eller ved at købe nye DAB+-radioer.

– Selv om DAB-omlægningen ikke betød det store for den samlede lytning, blev visse kanaler uden en FM-frekvens ramt hårdt. For eksempel faldt lytningen til DAB-kanalen P5 med 7 procent, mens DAB- og FM-kanalen P4 steg med seks procent. Det skyldes, at langt de fleste DAB-apparater kan modtage FM, og der derfor var mange, som i stedet for at kassere den gamle DAB-radio, fordi den ikke understøttede DAB+-formatet, blot indstillede den på FM i stedet for, siger Dennis Christensen.

DR forventer at have tal for befolkningens podcast-lytning klar, når "Medieudviklingen 2017" kommer senere på måneden.

Gå tilbage


Lytningen til DAB- og FM-kanalen P4 steg med seks procent efter omlægningen fra DAB til DAB+. Her er det Henrik Povlsen og Jesper Holm fra P4-programmet "Povlsen og Holm", der sendes fredag fra 14.03-16.00 (foto Bjarne Bergius Hermansen).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php