Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

DR K Syn
Oktober 2017
Hjælp til de læsesvage
DR har netop haft premiere på DR K Syn, som er en slags tvillingekanal til DR K. Men i modsætning til på moderkanalen så får man her læst underteksterne op, når de er på skærmen.

I forvejen eksisterer DR1 Syn, DR2 Syn og DR3 Syn, men af forskellige og også ret tekniske grunde har der hidtil ikke været mulighed for også at have plads til DR K Syn. Men det er der altså nu.

– Mennesker med dårligt syn eller læsevanskeligheder har problemer, når der er undertekster på tv-skærmen, forklarer DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk. – Men takket være de særlige Syn-kanaler kan man høre på dansk, hvad der står på underteksterne – uanset om der bliver talt fransk, engelsk, kinesisk eller swahili i filmens eget lydspor

Hun tilføjer, at ønsket om at få underteksterne på DR K læst højt har stået langt oppe på ønskelisten hos den omtrent halve million danskere, der har svært ved at se eller svært ved at læse i det tempo, som undertekster kommer i, simpelthen fordi der er mange fra denne gruppe, der ser DR K.

Syntetisk herrestemme

Det er ikke en mand eller kvinde i DR, der i den grad får fast arbejde med oplæsningen på DR K Syn. Teksterne bliver nemlig læst op af en syntetisk herrestemme, der dybest set er genereret af et computerprogram – og det er derfor den samme stemme, der læser op hele tiden. – Med lanceringen af DR K Syn dækker vi nu stort set så bredt, som vi kan med dette tilbud, siger Heidi Sivebæk. – Der vil fortsat være nogle enkelte programmer på DR Ultra, som ikke er dækket ind, men her arbejder vi på at finde en webløsning.

Forskellige kanalnumre

Det er forskelligt, hvilket kanalnummer DR K Syn har, for det afhænger af, om man modtager tv via antenne eller kabel-tv. På kabel-tv vil DR K Syn typisk ligge på en af de sidste tv-kanaler, og kniber det med at finde den, kan udbyderen formentlig hjælpe. Modtager man sit signal via Stofa, kan man benytte sig af tilbuddet nu, mens YouSee følger efter i det nye år.

På antenne-tv skal tv-modtageren måske sættes til at søge efter nye kanaler, hvis DR K Syn ikke umiddelbart kommer frem.

I de første måneder vil DR K Syn kun være tilgængelig på tv, men i løbet af 2018 vil man også kunne få underteksterne læst op, når man ser programmerne on demand via dr.dk/tv.

Gå tilbage


"Filmselskabet" med Maria Månson på DR K er et af de programmer, som fremover kan ses med oplæste undertekster. Her ses hun sammen med skuespiller og komiker Jonas Schmidt ved en tidligere lejlighed (framegrab).
Klik for større billede

– Fremover kan man få oplæst DR K"s undertekster ved at stille ind på DR K Syn, siger DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk (foto Agnete Schlichtkrull).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php