Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Test: Sandberg ActionCam 4K
Oktober 2017
Det var slet
ikke så billigt
Efter otte års pause har Sandberg igen sendt et kamera på markedet. Denne gang er det et actioncam, og Finn Nesgaard mente det var usædvanligt billigt...


Finn Nesgaard

Her gik jeg og troede, at et actioncam – altså et kamera til cykelhjelm etc. – skulle koste i omegnen af 4.000 kroner. Jeg blev derfor positivt stemt, da jeg fik en mail fra IT-tilbehørsleverandøren Sandberg med tilbud om at teste det nye Sandberg Active ActionCam 4K, der kun koster 800 kroner inkl moms. Så jeg sagde ja tak til tilbudet.

Senere opdagede jeg så, at 800 kroner overhovedet ikke er en specielt lav pris i markedet for actioncams, for siden den nærmest revolutionerende fremkomst af de første GoPro kameraer er der sket en bunke i netop dette markedssegment. Et simpelt Google-opslag viser, at der i dag er masser af leverandører med masser af kameramodeller til priser helt nede fra 300 kroner!

Det skal dog tilføjes, at Sandbergs nye actioncam har 4k-opløsning, og at der medfølger et imponerende tilbehør, så prisen på 800 kroner er ikke urimelig. Men den er altså heller ikke exceptionel.

Det omfattende tilbehør

Og hvordan gik testen så?

Godt og skidt!

Udpakningen af det lille kamera var overvældende, for der medfølger et nærmest uoverskueligt antal tilbehørsdele. Først og fremmest en vandtæt beskyttelsesboks med en stribe monteringsdele til cykelstyr, fastklæbning på cykelhjelm og fastklipsning på tøjet – f.eks. et jakkerevers. Der medfølger også stativgevind, både til montering på undervandsboksen og direkte på kameraet. Flot!

Tilbehøret omfatter naturligvis også et genopladeligt batteri og en lader som tilsluttes kameraets USB-bøsning. Batteriet klarer ifølge Sandberg ca. 90 minutters optagelse på en opladning.

Billed- og lydkvalitet

Nok så vigtig er naturligvis kvaliteten af de optagelser, man kan få i kassen.

Lad mig straks afsløre, at lydkvaliteten på ingen måde er imponerende. Den må jeg simpelthen give dumpekaraktter. Men når kameraet er monteret i den vandtætte beskyttelsesboks, så får man alligevel ikke lyden med. Og når kameraet monteres på cykelhjelmen, er det jo ikke for at lave gode lydoptagelser.

Billedkvaliteten kan være UltraHD, også kaldet 4K, og det lyder godt. Resultatet er da også billeder – fotos såvel som video – af glimrende kvalitet, ikke mindst i betragtning af kameraets overkommelige pris. Men det generer mig, at man kun kan optage video med de amerikanske billedfrekvenser på 30 og 60 bill/sek.

Og så et lille suk: Min redigeringscomputer i kombination med min Edius videoredigering (Edit anything, anywhere!) kunne ikke håndtere 4K-optagelserne, for der blev sorte huller i billedet, og lyden var også ubrugelig. Men afspilning direkte i Windows 10 gik fint. Og redigering i min ældre Adobe Premiere gik også fint. Så jeg må jo bare have en uheldig Edius-opsætning...

Heldigvis kunne min Edius klare de lavere billedopløsninger – 1080p og 720p – uden problemer.

WiFi-styring

Det nye Sandberg actioncam udmærker sig også ved at kunne styres via smartphone, iPhone og iPad. Men igen løb jeg ind i stribevis af drillerier.

F.eks. kunne min iPad ikke downloade den nødvendige XDV app, og dermed var visning af søgerbilledet på min relativt store skærm ude af billedet. Men heldigvis lykkedes det med lidt besvær at downloade app'en til min kones iPhone, og jeg kunne også bruge mine egne Sony Android telefoner.

Styringsmulighederne kan der dog ikke klages over, for man har simpelthen hele kameraets menusystem til rådighed, og menusystemet er både nemt og overskueligt. Men afspilning af videooptagelsene via smarthone og iPhone blev afbrudt af jævnlige pauser, og det er utilfredsstillende.

Konklusion

Man får rigtigt meget for pengene, når man køber Sandberg Active ActionCam for 800 kroner. Men jeg har ærligt talt aldrig været ude for så mange drillerier og umuligheder i forbindelse med en kameratest. Og det skyldes bestemt ikke kun mit manglende forhåndskendskab til denne kameratype.

Jeg kan derfor ikke anbefale dette kamera, trods mit positive og optimistiske udgangspunkt for testen.

Gå tilbage


Sandberg ActionCam 4K er et alternativ til GoPro, men i en markant lavere prisklasse. Til gengæld er der ganske mange funktionsmæssige mangler og drillerier. Og lydkvaliteten er ikke god.
Klik for større billede

Prisen på 800 kroner inkluderer et omfattende tilbehørssæt.
Klik for større billede

Det medfølgende li-ion batteri klarer ca. 90 minutters optagelse pr. opladning.
Klik for større billede

Fakta om Sandberg ActionCam 4K

 • Objektiv: 170 graders vidvinkel
 • Billedsensor: 16 Mpix CMOS
 • Fotoopløsning: 16, 12, 10, 8, 5 og 2 Mpix
 • opløsning: 4K 30 bill/sek, 2,7K 30 bill/sek, 1920*1080 60 bill/sek, 1280*720 120 bill/sek
 • Videokomprimering: H264
 • Video filformat: MP4
 • Fotoformat: JPG
 • 2 tommer LCD screen
 • Brugbare hukommelseskort: Micro SD, max 64 GB
 • Tilslutninger: 1 x MicroUSB til opladning og computertilslutning, 1 x Micro HDMI AV-ud
 • Batteriholdbarhed: Ca. 90 minutter, afhængigt af billedopløsning
 • Indbygget kuglemikrofon
 • Pris 800 kr inkl moms.

 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

  sojle.php