Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Test: Røde VideoMic Pro+
September 2017
Fra god til fantastisk
Røde er kommet med en kameramikrofon, der ikke alene giver god lyd, men som også har en hel stribe nye funktioner. Og prisen er kun godt 2.000 kroner.


Finn Nesgaard

Den australske mikrofonspecialist med det dansk udseende navn "Røde" er kendt for at lave nogle af verdens bedste videomikrofoner til fotokameraer og mindre videokameraer. Berømmelsen skyldes først og fremmest, at man får en god, retningsbestemt lydkvalitet til erstatning for den lyd som kameraernes indbyggede mikrofoner kan præstere. Og dertil kommer et godt design med en effektiv dæmpning af håndstøj.

Det sidste blev oprindeligt klaret med et gummiophæng, hvor elastikkerne sandt at sige godt kunne ryge af og forsvinde, og de var under alle omstændigheder besværlige at sætte på igen. I de senere år har Røde derfor anvendt et Rycote Lyre shockmount, som er nogenlunde lige så effektivt. Det er et klart fremskridt.

Men hvad er der så af forbedringer på den nye VideoMic Pro, som har fået tilføjet et undseeligt "+" til navnet?

Svar: Der er en imponerende stribe forbedringer!

Genopladeligt batteri

Den mest savnede forbedring gælder strømforsyningen.

Den gamle model uden plusset har et batteridæksel, der er voldsomt besværligt at tage af og sætte på igen. Man burde naturligvis kunne lære at gøre det hurtigt og effektivt. Men hvis man kun bruger mikrofonen ind imellem, og der derfor kan gå mange måneder mellem batteriskift, så vil det altid drille.

Den nye VideoMic Pro+ har en batterilåge, som åbnes ved et simpelt tryk på siderne. Nemmere kan det ikke være.

Selve strømkilden er også revolutioneret. Den gamle model bruger et 9 volt batteri, hvilket er både dyrt og old fashioned. Den nye leveres med et genopladeligt 3,8 volt lithium ion batteri, der giver en drifttid på 100 timer. Og hvis man alligevel kommer til at stå med at fladt batteri, så kan det erstattes af to almindelige AA-batterier, eller man kan strømføde mikrofonen via USB. Så skulle man da være dækket ind...

Som en ekstra fordel vil mikrofonen, når den tilsluttes nyere kameraer, automatisk blive tændt og slukket sammen med kameraet. Man risikerer derfor ikke at lave optagelser, hvor man har glemt at tænde mikrofonen, og man risikerer ikke, at batteriet bliver brugt op, fordi man glemmer at slukke mikrofonen, når man er færdig med optagelserne.

Mikrofonkablet er for øvrigt aftageligt, så hvis man får det revet i stykker er det nemt at udskifte. Og der er desuden mulighed for at montere andre kabeltyper end det medfølgende 3,5 mm minijack-til-minijack kabel. Det er en fordel, hvis man f.eks. vil bruge en mobiltelefon som recorder.

Væsentligt flere indstillinger

Den næste fordel er, at VideoMic Pro+ har væsentligt flere indstillingsmuligheder.

Den gamle model giver ganske vist både mulighed for basafskæring og tre styrker på udgangssignalet (-10 dB, 0 og +20 dB), og sådan er det også med den nye +-udgave. Men her kan man vælge mellem to forskellige basafskæringer (75 og 150 Hz), og der er desuden mulighed for diskanthævning. Det sidste kan være relevant, hvis man udstyrer mikrofonen med en ekstra kraftig og derfor diskantdæmpende vindhætte.

Endnu vigtigere er det måske, at den nye mikrofon kan sende et såkaldt safety-track med minus 10 dB signalstyrke til kameraets ene lydkanal. Derved kan man redigere sig ud af overstyring ved pludseligt opståede kraftige lydniveauer.

Ulemperne

Du sidder muligvis og tænker, at verden jo ikke er fejlfri, og der derfor være noget som ikke er helt perfekt på den nye VideoMic+. Og du har ret.

Det største problem er, at mikrofonen "stikker bagud", så man ikke kan få øjet tæt på søgeren, når man optager med et fotoamera. Løsningen er at købe en adapter, så mikrofonen monteres lidt længere fremme, eller til siden. Men man kan jo også bare bruge kameraets LCD-skærm som søger.

Det bør også nævnes, at den nye mikrofon er lidt større og lidt tungere end den gamle model, nemlig 161 gram mod 129 gram.

Og +-modellen er også 665 kroner dyrere end den gamle model, nemlig 2.150 kr mod 1.485 kr.

Men det er rent ud sagt fantastisk, at Røde har kunnet lave så mange forbedringer af en i forvejen rigtigt god kameramikrofon. Man får virkelig noget for merprisen.

Røde VideoMic Pro+ får derfor mine varmeste anbefalinger.


Gå tilbage


Røde VideoMic Pro+ er en markant forbedring af den i forvejen glimrende kameramikrofon. Eneste virkelige ulempe ved den nye model er, at man ikke kan få øjet helt tæt til søgeren, når man optager med et fotokamera.
Klik for større billede

Den nye VideoMic har et imponerende antal indstillingsmuligheder: To basafskæringer, diskanthævning, tre styrker udgangssignal plus safety-track med minus 10 dB. Det hele indstilles med kun tre trykknapper.
Klik for større billede

Det er en super-nyre-mikrofon, og den indfanger derfor først og fremmest den forfra kommende lyd. Det giver en helt anden lydkvalitet end med kameraernes indbyggede mikrofoner.
Klik for større billede

Fakta om Røde VideoMic Pro+

 • Shotgun-mikrofon med supernyrekarakteristik
 • Rycote Lyre shockmount
 • 0,55 tommer mikrofonkapsel
 • Frekvensområde: 20 Hz – 20 kHz
 • To basafskæringer (75 Hz, 150 Hz)
 • Diskanthævning
 • Tre udgangsniveauer (-10 dB, 0, +20 dB)
 • Udgangsimpedans: 200 ohm
 • Max SPL 133 dB
 • Udgang: 3,5 mm minijack
 • Strømforsyning: Genopladeligt lithium ion batteri (medfølger), 2 stk AA batteri, USB
 • Vægt: 161 gram
 • Størrelse: 111 x 66 x 170 mm
 • Garanti: 10 år
 • Pris: 2.150 kr.

 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

  sojle.php