Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

National Geographic
September 2017
Dokumentaren forsætter
til den bitre ende
National Geographics dokumentar om rumsonden Cassinis 13 år lange videnskabelige Saturn-rejse slutter med optagelser fra den dag, missionen slutter og rumsonden brænder op i planetens atmosfære.

Rumsonden Cassini har siden opsendelsen den 15. oktober 1997 leveret ny viden om Saturn og ringsystemet, der omkranser planeten. Men fredag den 15. september er det slut. Her udfører Cassini nemlig sit kredsløb nummer 293 og vil herefter blive ført ind i planetens atmosfære, hvor den vil brænde op som et stjerneskud.

Samme dag har National Geographic premiere på dokumentaren Saturn bag ringene, der fortæller om hele missionen og bringer optagelser fra missionens afslutning – optaget og klippet på programmets premieredag. Så friskere kan det ikke blive.

20 års indsats

Nasas mission til Saturn startede for knap 20 år siden den 15. oktober 1997. Her medbragte Cassini landingsfartøjet Huygens, der var udviklet af det europæiske rumagentur. Efter en rejse på næsten syv år ankom Cassini-Huygens til Saturn og gik i kredsløb 1. juli 2004. Den 14. januar 2005 landede Huygens på Saturns store måne Titan, hvor den nåede at lave målinger i 90 minutter og blandt andet konstaterede en overfladetemperatur på minus 180 grader.

I over 13 år – 10 år længere end planlagt – har Cassini sendt billeder og data retur til jorden om planten, dens måner og ikke mindst det særlige ringsystem.

Med næsten tomme brændstoftanke og risikoen for at Cassini medbringer mikrober fra Jorden, vil Nasa skille sig af med rumfartøjet, således at det ikke skaber forurening på planeten. Dokumentaren viser fartøjet foretage sin sidste runde i Saturns kredsløb for derefter at dykke roterende ned i Saturns øvre atmosfære og brænde op.

I dokumentaren møder man teamet, hvis arbejde har forlænget den oprindeligt firårige mission.

Saturn bag ringene sendes fredag d. 15. september kl. 22.00 på National Geographic.

Gå tilbage


Den 15. september sender National Geographic en dokumentar om Nasas succesrige mission til Saturn. Dokumentaren slutter med optagelser fra rumsonden, når den på programmets premieredag brænder op i planetens atmosfære.
Klik for større billede

Fakta om National Geographic

National Geographic er tilgængelig i mere end 440 millioner hjem i 171 lande og på 45 sprog. I Danmark kan kanalen ses i over 1 million hjem.


> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php