Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Canon TS-E
September 2017
Hvad skal vi dog
med tilt & shift?
Canon er på vej med tre nye såkaldte TS-E objektiver. "TS" står for Tilt & Shift, og det var noget man interesserede sig meget for i de gode gamle dage. Men hvem har brug for det i dag?

Canons tre nye TS-E objektiver er 50 mm f:2,8 Macro, 90 mm f:2,8 Macro og 135 mm :/4 Macro. De to første erstatter de eksisterende TS-E 45 mm f:2,8 og TS-E 90 mm f:2,8.

Arkitekturfoto

Det er især ved fotografering af bygninger og andre motiver med parallelle linjer, at man har brug for shift-funktionen.

Problemet er, at kameraets billedsensor (i gamle dage filmplanet) skal være parallelt med motivets linjer, hvis man vil undgå styrtende linjer i billedet. Men hvordan undgår man at lade kameraet pege opad, når man fotograferer en høj bygning?

Den nemme løsning er at sætte en kraftig vidvinkel på kameraet (eller zoome helt ud) og så nøjes med at bruge den øverste halvdel af billedet. Det reducerer pixelantallet til det halve, men med billedsensorer på 20 Mpix eller mere er det ikke noget stort problem. Og hvis man stadig ikke kan få toppen med, så må man bare gå længere væk fra motivet.

Den næste løsning er at rette perspektivet op i post – typisk når man bearbejder optagelserne i Photoshop. Det er også en udmærket mulighed.

Og så er vi fremme ved den fuldprofessionelle løsning, hvor man bruger et objektiv med shift-funktion. Shift betyder, at man kan forskyde objektivdelen i forhold til billedsensoren, op, ned og til siderne. Det er en dyr løsning, for objektivdelen skal jo dække et langt større område en selve chipformatet. Men til gengæld kan man jo udnytte billedchippens fuld opløsning. Ulempen er, at det er et stort objektiv som er besværligt at indstille, så kameraet skal jo nok på stativ.

Tilt og makro

Canons nye TS-E objektiver koster i omegnen af 20.000 kroner pr. stk. Til gengæld kan man glæde sig ovre, at man ikke alene får shift, men også tilt og macro.

Tilt betyder, at man kan dreje objektivet i forhold til chipplanet. På den måde kan man skråstille skarphedsplanet, så forgrunden f.eks. bliver skarp nederst i billedet og baggrunden bliver skarp i toppen. Samtidigt får man et markant anderledes perspektiv i billedet.

Macro betyder, at man kan komme ekstra tæt på motivet. Ægte makro betyder, at man kan komme så tæt på, at motivet aftegnes i fuld størrelse på chippen. Med TS-E objektiverne må man klare sig med 0,5x, altså halvdelen af naturlig størrelse. Men det er såmænd også helt fint.

Gå tilbage


Canons tre nye TS-E objektiver gør det optisk muligt at rette op på styrtende linjer under optagelse, vippe skarphedsplanet og komme ekstra tæt på motivet. De tre objektiver har samme vejledende pris: ca. 20.000 kroner inklusive moms.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php