Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Manfrotto Xume
August 2017
Nu er det nemt
at bruge filtre
Manfrotto har overtaget det amerikanske Xume magnetsystem, der gør det let at skifte filter på objektivet. Senere kommer Manfrotto også med sin egen filterserie.


Finn Nesgaard

Indrømmet! Vi er mange, der for længst er holdt op med at bruge fysiske filtre, for det meste kan klares i efterarbejdet i f.eks. Photoshop. Og af samme grund er det måske ikke så overraskende, at amerikanerne har afhændet deres magnetbaserede filterholder-system, for efterspørgslen må være til at overse.

Men, Manfrotto har en markant markedsposition. Og filtre giver stadig nogle muligheder, som ikke kan klares i post.

F.eks. kan Photoshop ikke beskytte frontlinsen på dit objektiv. Så hvis du er bange for fedtfingre, eller det der er værre, så er eksempelvis et UV-filter et godt valg. Det fjerner ultraviolet lys, så man slipper for farvemæssige overraskelser. Og samtidigt beskytter det objektivets frontlinse.

En anden mulighed er et polarisationsfilter som sørger for, at kun lys med en bestemt polarisering når gennem objektivet og ind til billedsensoren. Derved kan man ved at rotere filteret enten dæmpe eller fremhæve lysets spejlinger i f.eks. en bilrude eller en havoverflade.

Og ND-filtre kan reducere lysstyrken, så man kan arbejde med større blændeåbninger og dermed mere skarpt afgrænset skarphedsdybde.

Hurtigt filterskift

Der er med andre ord stadig fornuft i at bruge fysiske glasfiltre. Tilbage er så besværet med at skifte filter, hvilket kan stjæle tid, så motivet er væk inden filteret er på plads. Eller måske gider man simpelthen bare ikke besværet.

Her kommer Xume-systemet ind som en god hjælp.

Det består af en magnetring, som skrues i objektivets filtergevind, plus en simpel metalring, som hvert filter skal udstyres med. Herefter er det bare at "klikke" filteret af og på objektivet. Magneten holder filteret godt fast, og skiftet klares på et sekund. Nemmere kan det ikke være.

Ringene fås til objektivdiametre fra 49 mm til 82 mm. Prisen for magnetringene er 240 til 280 kroner, mens filterringene koster fra 90 til 120 kroner inkl moms.

Omfattende investering

Man skal dog være opmærksom på, at kameraobjektiverne kan have forskellige filterdiametre, hvilket kan fordoble/flerdoble investeringen i filtre og Xume ringe. Desuden vil det være besværligt at montere flere filtre på objektivet...

Men i samme åndedrag skal det understreges, at Xume-ringene ikke alene er velfungerende, men også overraskende tynde og derfor diskrete – de er nærmest usynlige. Og Manfrotto tror faktisk så meget på ideen, at fabrikken senere på året vil lancere sin egen filterserie.

Yderligere information på www.youtube.com.


Gå tilbage


Manfrotto Xume et et magnetbaseret system, der gør det lynhurtigt at sætte et filter på objektivet, fordi man slipper for at skrue det på.
Klik for større billede

Inden man kan bruge systemet, skal der skrues en magnetring i fronten af objektiverne, og filtrene skal udstyres med en tilsvarende metalring.
Klik for større billede

Der er stadig billedvirkninger, som man ikke kan fremtrylle digitalt. Her er det et polfilter fra Sirui, der skaber et helt andet billedudtryk.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php