Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Fødselsdag og firmajubilæum
August 2017
AV-branchen har brug
for radiokommunikation
Den 18. august fejrer Palle Roy 70-års fødselsdag. Han ser tilbage på et arbejdsliv som både fotograf, printinspektør, filmoperatør og reklamefilmproducent. Men de seneste 45-års har det mest handlet om radioer – det vi andre kalder walkie talkies.

– Da den forfærdelige dødsulykke indtraf på Roskilde Festivalen i år 2000 gik hele kommunikationen over gevind. Det eneste der virkede var vores radioer, siger Palle Roy. – Man kunne måske tro, at mobiltelefonerne kan løse alle problemer, men ved store arrangementer – festivaler, koncerter, royale begivenheder etc. – er de alt for langsomme for arrangørerne. Og der er altså også en risiko for, at mobilnettet bliver overbelastet og holder op med at fungere.

– Derfor er der masser af områder hvor vores radioer er den bedste og sikreste løsning. Og den billigste, for det kan jo ikke betale sig at købe udstyr man kun har brug for ved spidsbelastninger få uger om året

Den flittige AV-mand

– Mit arbejdsliv startede allerede da jeg var barn, fortæller Palle Roy med et smil. – Jeg var bydreng hos købmanden i Jyderup, hvor jeg voksede op. Jeg fotograferede til fester, konfirmationer og bryllupper. Og jeg leverede såmænd også billeder til den lokale avis.

Som 17-årig blev Palle Roy ansat som printinspektør på Kodaks fotolaboratorium på Roskildevej. Og som 18-årig rejste han til New Zealand til et tilsvarende job hos Kodak. Og sjovt nok så brugte laboratoriet på dan anden side af jordkloden danske Refrema fremkaldemaskiner.

– Senere fik jeg job hos Government Printing, og i fritiden var jeg festfotograf, siger han. – Rejsen sluttede efter tre år, da jeg tog hjem for at være med til min brors bryllup!

Filmoperatør og filmproducent

Vel hjemme blev Palle Roy uddannet som svejser, og han tog det store kørekort, hvorefter han blev ansat på Kongekilde Maskinfabrik som rejsende mentor – med hele Norden som sit arbejdsområde.

Han blev også filmoperatør – først i Jyderup Bio, og senere i Palladium på Vesterbrogade. I fritiden arbejdede han bl.a. som selvstændig reklamefotograf og reklamefilmmand.

– Det var ved en gadeafspærring i forbindelse med nogle filmoptagelser, at jeg købte mine første fem radioer – fra danske Storno. Og kollegerne i branchen kunne straks se fordelen ved den trådløse kommunikation, så når de selv skulle lave den slags optagelser, så spurgte de, om de kunne låne mine radioer?

– Jeg svarede, at det kunne de ikke. Men de kunne leje dem! Og det blev starten på Roys Radio, som i dag har 3.500 radioer plus eget landsdækkende frekvensområde og eget sendenet der dækker Storkøbenhavn helt til syd for Køge.

– I starten skulle kunderne søge om tilladelse til at bruge det trådløse udstyr. Men efterhånden blev vores udlejning så omfattende, at tilladelserne krævede en medarbejder på fuld tid hos Telestyrelsen, og det var jo alt for dyrt. Derfor fik vi tildelt et landsdækkende frekvensbånd – 403-470 MHz – som vi selv administrer.

– Sådan en ordning er der også to andre som har, nemlig politiet og Falck, siger Palle Roy med et smil.

Generatorer

For 10 år siden gik Palle Roy ind i et nyt forretningsområde: Udlejning af generatorer i alle mulige størrelser.

– Vores mindste generatorer er på kun 1.000 watt, og de største er så kraftige, at de kan strømføde en mellemstor provinsby. Generatorerne er en god og prisfornuftig løsning for kunder, der måske kun har brug for den kraftige strømforsyning nogle uger eller måneder om året, for så er det alt for dyrt at få elselskabet til at udbygge nettet.

– Vores generator-afdeling har efterhånden vokset sig ganske stor, for ordentlige generatorer er en mangelvare i Danmark, siger Palle Roy med overbevisning i stemmen.

De to firmaer, Roys Radio og Roys Rental, har tilsammen en årsomsætning på 10-12 mio kroner. Ud over Palle Roy selv er der tre medarbejdere, hvoraf de to er radioteknikere. Dem er der ellers ikke er mange tilbage af i Danmark.


Gå tilbage


Palle Roy og hans firma har i dag 3.500 radioer i udlejning F.eks. leverer han 1.500 radioer til afviklingen af Roskilde Festivalen.
Klik for større billede

Palle Roys første fem radioer var fra danske Storno. Han har i dag et helt lille museum med gamle radioer, for den teknologiske udvikling er gået hurtigt siden han startede sit firma for 45 år siden.
Klik for større billede

Indbydelse til fest

I anledning af 70-års fødselsdagen og 45-års firmajubilæet inviterer Palle Roy til åbent hus den 18. august klokken 12-17 på firmaadressen, Hedeager 4 i Brøndby. Der bliver opstillet et telt med musik, mad og drikke. Og der bliver en firespors professionel racerbane. Både børn og voksne – inklusive voksne børn – er velkomne. Yderligere information på www.royradio.dk.


Læs også
- Vi udlejer 3.500 radioer
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php