Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Smartphonen som kamera
Juli 2017
Billeder skal da
tages i bredformat
Der tages milliarder af fotos og videoer med smartphone, for den har man altid ved hånden, eller i lommen. Men denne trend er i modstrid ned det menneskelige syn. Og med vores TV-skærme.


Finn Nesgaard

Hvorfor er alle vores TV-apparater og computerskærme i bredformat? Og hvorfor er alle vores mødelokaler, konferencerum og biografer udstyret med skærme der er bredere end de er høje?

Svaret er såmænd ganske enkelt: Det menneskelige syn er i bredformat. Helt siden stenalderen og før da har vi som jægere og samlere været vant til at afsøge omgivelserne horisontalt. Nå ja, der er selvfølgelig fugle på himlen, men de flyver sjovt nok også horisontalt. Derfor er vores syn og vores hjerne indrettet, så vi opfatter bedre til siderne end op/ned.

Men denne naturlighed har fået at alvorligt skud for boven med indførelsen af smartphones til foto- og videooptagelse. I modsætning til rigtige kameraer, så er smartphones nemlig nærmest umulige at holde ordentligt på, fordi de er flade, tynde, glatte og uden nogen form for håndgreb. Men de er trods alt lettere at holde i højformat end bredformat, og derfor tages langt de fleste billeder og videoer i dag med motivet på højkant.

Dette er mod menneskets "synsnatur". Og det er mod de fleste af motivernes karakter, for tingene foregår jo stadig mest i det horisontale plan, og altså i bredformat.

Det er ærligt talt også irriterende at se de mange nyhedsindslag på TV, hvor der er et skarpt højformatbillede på midten, mens højre og venstre tredjedel af skærmen er udfyldt med en bleg, softet version af midterbilledet...

Gør smartphonen til et kamera

Løsningen er ganske enkelt at udbygge smartphonen med et stativgevind plus et lille stativ, der også kan fungere som håndgreb. Det kræver en holder, som griber om smartphonen på dens to langsider, og som gør det helt naturligt at holde den i bredformat.

Det lille stativ gør det også let at stille smartphonen på f.eks. et bord og komponere billedet helt præcist. Og man kan jo erstatte det lille håndstativ med eksempelvis et rigtigt videostativ. Dermed er smartphonen pludselig blevet til noget nær et rigtigt professionelt videokamera, for billedkvaliteten og indstillingsmulighederne er imponerende i betragtning af det lillebitte objektiv og smartphonens kompakte konstruktion i al almindelighed.

Hvad skal jeg vælge

Spørgsmålet er så: Hvilken holder til smartphonen og hvilket ministativ skal man vælge?

Svar: Der er uendelig mange muligheder på nettet til priser fra under 50 kroner, og jeg har slet ikke haft alle disse udstyrsmuligheder i hånden. Helt konkret har jeg testet to smartphone-holdere og et bordstativ fra Manfrotto plus et tilsvarende stativ som jeg havde liggende på hylden (og aldrig havde brugt!).

Men trods testens yderst beskedne omfang, så føler jeg mig alligevel klædt på til at give nogle gode råd.

Manfrotto MClamp

Den billige holder fra Manfrotto koster ca. 100 kroner, og den er udmærket. I hvert fald findes der langt billige muligheder på nettet, og vurderet ud fra billederne så kan de være langt mere spinkle.

Manfrottoen er døbt MClamp, og den udmærker sig ved at have to 1/4 tommer gevind – et i bunden og et på bagsiden, hvad man så skal bruge dét til. Desuden har den en lille støttefod som kan klappes ud, så smartphonen kan stå på skrå på f.eks et bord.

Telefonen holdes solidt fast via et fjederbelastet udtræk. Det kræver lidt muskelkraft og fingerfærdighed at få den på plads, men det er bestemt ikke uoverkommeligt. Og derefter er der solidt greb om den.

Holderen har – ikke overraskende – et plastic-look der ikke virker nær så eksklusivt som de stilrene smartphones i deres metaldesign. Men, man skal jo ikke underlægge sig omgivelsernes fordomme...

Manfrotto Twistgrip

Den anden testede smartphone-holder hedder Manfrotto Twistgrip, og den koster fire gange så meget, nemlig ca. 400 kroner. Til gengæld får man her et alulook der passer perfekt til f.eks. en iPhone. Holderen monteres ikke via et fjederudtræk, men ved at man trykker de to gribearme fast om smartphonen og fikserer positionen med en spændeskrue. Det er naturligvis vigtigt, at man spænder skruen ordentligt.

Navnet "Twistgrip" skyldes at de to skråt monterede gribearme kan drejes 180 grader så de kommer i forlængelse af midterdelen. Dermed bliver denne holder lige så lommevenlig som selve smartphonen, og det er godt. Til gengæld kan twistfunktionen give et lidt vakkelvorent greb om kameraet, hvis de to gribearme ikke er trykket ultrafast omkring kameraet inden man fikserer afstanden mellem dem med spændeskruen.

Der er kun 1/4 tommer gevind i den nederste gribearm, men til gengæld er der en tilbehørssko i den øverste, så man eksempelvis kan montere en shotgun-mikrofon eller en LED-lampe. Det er bestemt også godt!

Manfrottos "håndgreb"

Takket være holderen kan man montere smartphonen på et foto- eller videostativ. Men man har også brug for et håndgreb, så man har godt fat når man laver håndholdte optagelser. Her er løsningen et lille bordstativ.

Jeg havde et lille trebenet metalstativ af fabrikatet Slik liggende på en hylde, og det havde jeg egentlig regnet med skulle løse opgaven – og det kunne det bestemt også. Men til testen fik jeg stillet et Manfrotto MTPIXI bordstativ til rådighed, og det ligger langt bedre i hånden, foruden at dets sorte design er klart smukkere. Dermed blev den samlede investering 200 kroner højere. Men det overlever jeg jo nok.

Husk på: Det hele drejer sig om at tage de bedst mulige fotos og videooptagelser med smartphonen – i bredformat!


Gå tilbage


Se video:

Sådan bruger du slowmotion-smartphonen

Her ses Manfrottos Twistgrip monteret på det håndvenlige MTPIXI bordstativ. Samlet pris 600 kroner.
Klik for større billede

Manfrottos Twistgrip udmærker sig ved et smukt metaldesign med tilbehøssko, og ved muligheden for at dreje de to gribearme så de flugter med midterstykket. Det gør holderen ekstra lommevenlig -- men også mindre stabil, hvis den ikke er spændt tilstrækkeligt hårdt omkring smartphonen.
Klik for større billede

Manfrotto MClamp er en fjederbelastet holder med 1/4 tommer gevind, så man kan montere smartphonen på fotostativ, videostativ eller bordstativ. Sidstnævnte kan også fungerer som håndgreb. Holderen fås som sæt med Manfrottos MTPIXI bordstativ for 260 kroner.
Klik for større billede

Læs også
- Mobilen ta'r 960
billeder på under 1 sek

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php