Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Sonys verdensrekord
Juli 2017
Mobilen ta'r 960
billeder på under 1 sek
Sony Xperia XZ kan lave slowmotion-optagelser med 960 billeder på 0,6 sekund. Imponerende! Men hvad skal man egentlig bruge det til?


Finn Nesgaard

Det er mildt sagt imponerende, hvad kameraerne i de moderne smartphones kan klare – også i sammenligning med de bedste fotokameraer og videokameraer:

20 megapixels/10 MB billedfiler.

4K videooptagelse med 60 bill/sek.

Slowmotion med 250 bill/sek – dog med tilsvarende lavere opløsning, naturligvis!

Det er i denne verden, at Sonys nye topmodel – Sony Xperia XZ – gør sig bemærket, for den kan tage ikke mindre end 960 billeder på 0,6 sekund med 720-opløsning – dvs. den lave HD-opløsning. Man starter simpelthen en almindelig videooptagelse, og når det skal være slowmotion, så aktiverer man en knap på skærmen, hvorefter kameraet tager de 960 billede i lyntempo og derefter vender tiilbage til almindelig videooptagelse. Og det sker vel at mærke uden spring i eksponeringen eller andre generende skift!

Man skal dog være opmærksom på, at 960 billeder på 0,6 sekund kræver så korte eksponeringstider, at der skal være rigtig neget lys på motivet. Helst solskin.

Tykkelse: 8,1 mm

Hvad kan ellers imponere en gammel fotomand og videofotograf?

Det er f.eks. helt utroligt, at en smartphone, der kun er godt 8 mm tyk, kan rumme to kameraer med billedchips på henholdsvis 19 og 13 megapixels. Hovedkameraet har en 1/2,3 tommer chip og objektivets brændvidde svarer til 24 mm ved fuldt 24 x 36 mm format. Her er chippen dog væsentligt mindre, men brændvidden er alligevel på 4,4 mm, og der er endda blevet plads til Sonys 5-akslede billedstabilisering, som kendes fra fabrikkens actioncams.

Min sjæl, hvad vil du mer'?

Hvad med en automatik, der giver perfekte optagelser under praktisk taget alle forhold? Det får man!

Hvad med manuelle muligheder? Det får man masser af!

Og digital zoom? Ja, 8X!

Kritikken

Det hele lyder næsten for godt til at være sandt.

Lad mig straks slå fast, at i det foregående har jeg ikke skrevet noget som er forkert. Men det er heller ikke den fulde sandhed,

Lad os starte med de 8X digital zoom. Billedkvaliteten bliver naturligvis elendig, når man nøjes med at bruge 1/256 af chippens pixels. Lad derfor være med at bruge denne funktion, og lav evt. beskæringen i postproduction. Det vil dog være acceptabelt at bruge indtil 2X digital zoom under optagelsen. Men rigtige videokameraer er udstyret med optisk zoom, og det er noget helt andet!

De videokameraer, som sælges her i Europa, kan naturlivis optage med de europæiske billedfrekvenser: 25 og 50 bill/sek. Det kan Sonys smartphone ikke. Men på nettet er det ikke noget problem at afspille videoer optaget med 30 og 60 bill/sek. Og min Edius videoredigeing klarer de amerikanske frekvenser helt flot, så det gør andre videoredigeringer nok også.

Rigtige videokameraer leverer også optagelser med et spillerum, så man kan korrigere eksponeringen i post. Den mulighed har man ikke med videooptagelser lavet med Sonys smartphone – og det samme gælder i øvrigt for videofiler lavet med de mest almindelige fotokameraer.

Man skal i det hele taget være klar over, at optagelser – fotos såvel som video – lavet med Sonys smartphone som regel ser fremragende ud, men at der ikke er "råderum" til at forandre så forfærdeligt meget i post. Her er man klart bedre kørende med rigtigt professionelt grej.

Dårligt greb om smartphonen

Man skal også være helt på det rene med, at smartphonen er så flad og kompakt og med en så stor LCD-skærm, at det er svært at få et ordentligt greb om den – ikke mindst ved optagelse i bredformat. Af samme grund bliver langt de fleste smartphone-optagelser lavet i højformat. Og det er jo årsagen til, at vi ofte ser TV-billeder, hvor højre og venstre tredjedel af billedet står som en bleg og uskarp kopi af billedet i midten.

Løsningen her er at udbygge smartphonen med en holder med stativgevind, så man kan sætte den på stativ, eller montere et håndgreb. Den slags findes der masser af på markedet, endda til priser helt nede fra en halvtredser, så det er ikke noget man bliver ruineret af. Men med holderen monteret bliver smartphonen naturligvis ikke så nem at have i lommen.

Hvad skal vi med slowmotion

Tilbage er så spørgsmålet: Hvad skal vi overhovedet med 960 billeders slowmotion, optaget på 0,6 sekund?

Spørgsmålet melder sig straks man begynder at kigge sig om efter egnede motiver. Man kan naturligvis optage vandet der sprinkler ud af haveslangen – men hvem gider se på det i superlangsomt tempo? Et bedre motiv kunne være datteren eller barnebarnet, som sjipper.

Det væsentlige er, at motivet skal være i en konstant bevægelse, for så har det ikke den store betydning, præcis hvornår man aktiverer slow-funktionen. På den lange bane er jeg dog ikke tvivl om, at man vil opleve Sony Xperia XZ som et fremragende kamera, men at den epokegørende slow-funktion stort set ikke vil blive brugt. Den er i realiteten mere eller mindre ubrugelig, og derfor overflødig.


Gå tilbage


Se video:

Sådan bruger du slowmotion-smartphonen

Sony Xperia XZ er en smartphone med ekstremt gode foto- og videofunktioner. Billedsensoren rummer 19 mio pixels, objektivet svarer til en 24 mm vidvinkel, og autofokus styres ved hjæp af en lasersensor.
Klik for større billede

Kameraet har billedstabilisering omkring fem akser. Det er en teknologi, som er hentet fra Sonys actioincams.
Klik for større billede

Objektivet er en voldsom konstruktion, som eksponerer superskarpe billeder på den bagvedliggende 1:2,3 tommer billedsensor.
Klik for større billede

Fakta om Sony Xperia XZ

Skærm: 5,5 tommer LCD
Operativsystem: Google Android N
Processor (CPU): Qualcomm Snapdragon 820, 64-bit
Batteri: 2900 mAh
Vægt: 161 g
Størrelse: 146 x 72 x 8,1 mm
Pris: 6.000 kr

Fakta om kameraerne

Hovedkamera:
Sensor: 1/2,3 tommer
Opløsning: 19 MP
Objektiv: 4,3 mm/f:2.0 (24 mm eqv.)
Fokus: Auto
Billedstabilisering: 5-akslet
Zoom: 8X digital
Foto: HDR
Lysfølsomhed, foto: Indtil 12.800 ISO
Video: Op til 4K
Slowmotion: 960 bill på 0,6 sekund

Frontkamera:
Sensor: 1/3,06 tommer
Opløsning: 13 MP
Objektiv: 3 mm/f:2,0 (22 mm eqv.)
Lysfølsomhed, foto: Indtil 6.400 ISO


Læs også
- Billeder skal da tages i bredformat
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php