Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Lys-roadshow
Maj 2017
Spotlyset tracker med
1 cm's nøjagtighed
I midten af maj var firmaerne Atendi by Bico, Gobo Highlight og Light Partner på et fælles roadshow. Atendi viste en gammel nyhed der var blevet endnu mere fantastisk.

– Prøv at se her, siger Hans Henrik Schmidt fra Atendi by Bico og rækker hånden frem. – Spotlyset rammer med 1 cm's præcision, og spottens størrelse tilpasses efter afstanden, så den altid er den samme.

Teknikken der gør dette muligt hedder BlackTrax. Den kommer fra det canadiske firma Cast Software, som præsenterede den for danske lysfolk på Østre Gasværk i juni sidste år. Det fungeredee rigtigt fint. Men nu kan lyspunktets position registreres med en præcision på helt ned til 1,3 mm, og så kan det vel ikke blive bedre...

Kameraer i loftet

Det hele styres via nogle ganske små "IR-pærer", hvis position registreres af et antal kameraer i sceneloftet, som sender informationerne videre til en computer. Den regner sig så frem til, hvor IR-pæren befinder sig og sørger for at spotlyset rammer som det skal, uanset hvor skuespilleren placerer sig. Ved demonstrationen var denne præcision sat til med 1 cm.

Lidt polemisk kan man sige, at det er en slags robotløsning, der sparer penge, fordi der ikke længere skal stå en lysmand bag hver spotlampe. Men den udvikling har vi set for længst, og den har jo bare resulteret i, at vi har fået langt mere avancerede lysshows. Tænk bare på X-Factor og Melodigrandprix.

BlackTrax er derfor blot endnu et fantastisk stykke værktøj i lysdesignerens bugnende værktøjskasse. Og det bør i den forbindelse nævnes, at BlackTrax også omfatter værktøjer til styring af projektion på et håndholdt lærred, og til styring af mikrofoner, så lydsignalet afbrydes når skuespilleren forlader scenen.

Yderligere information på blacktrax.cast-soft.com.

Gå tilbage


Hans Henrik Schmidt fra Atendi by Bico stikker hånden med den lille IR-pære frem, og lyskeglerne følger straks med – med en præcision på 1 cm. Pæren kan f.eks. gemmes i skuespillerens tøj, eller i håret.
Klik for større billede

Læs også
- Robes washlampe kan utroligt meget
- Udladningspæren er
stadig et godt valg

- Lysdesignerne får
helt nye muligheder...

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php