Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Markedsudvikling
Maj 2017
Voldsom stigning i
salget af OLED-TV
Philips er på vej med en opgraderet udgave af sin serie OLED-TV. I 2017-versionen er højttalerne gemt af vejen. Og desuden er de nye TV udstyret med en endnu kraftigere og derfor endnu hurtigere processor, kaldet P5.


Finn Nesgaard

På det danske marked ligger Philips TV i dag på en tredjeplads efter LG og Samsung. Og den i dag kinesisk ejede fabrik ser lyst på fremtiden trods de voldsomme forandringer der sker på TV-markedet og med vores TV-sening i disse år.

– Sidste år købte danskerne 5.700 styk OLED-TV, og i år forventes dette tal at stige til 21.000, siger Henrik Kyhl, nordisk direktør for TP Vision, som står bag Philips TV. – Det er næsten en firdobling på bare ét år.

– Helt konkret så forventer vi et salg i 2017, hvor 13% af 55 tommer TV'ene og 16% af 65 tommer TV'ene er OLED.

Henrik Kyhl understreger i denne sammenhæng, at OLED-TV'ene repræsenterer en ekstra høj værdi, fordi denne type TV netop er domineret af store skærme på 55 tommer og 65 tommer, og fordi OLED-teknologien stadig er dyrere end LCD. Det er i øvrigt forvirrende, at fabrikkerne omtaler LCD-TV'ene som LED-TV. Baglyset er ganske vist af LED-typen, men selve panelet er stadig LCD med de ulemper det indebærer med hensyn til både uskarphed ved hurtige bevægelser og sortniveau.

White OLED

Det særlige ved OLED-teknologien er, at det er den enkelte pixel i sig selv der lyser, og at den er helt slukket når den skal vise det dybeste sort. I LCD-panelet blokerer den enkelte pixel for baglyset så godt den kan. Og det er altså ikke særligt godt.

Men der er dog også ulemper ved OLED-panelerne. Den væsentligste er en højere pris. Men det er også et faktum, at den helt ideelle OLED-skærm endnu ikke er konstrueret. Problemet er, at røde, grønne og blå OLED-pixels ikke holder lysstyrken lige godt, og at skærmens farvekvalitet derfor gradvist vil blive dårligere.

De paneler man bruger i dag er derfor af white-OLED-typen, hvor hele panelet består af blå pixels, der får et hvidt fluorescensstof til at lyse. Farverne skabes derfor ved at montere et filter med røde, grønne og blå felter i pixelstørrelse foran panelet. Det giver god og holdbar farvekvalitet inklusive perfekt sort, men filteret stjæler 2/3 af lyset, og panelet er derfor ikke så strømeffektivt som man kunne ønske – men trods alt bedre end vi kender det fra LCD-panelerne med det konstante baglys.

OLED sidste år og i år

Philips kom allerede med OLED-TV sidste år, men der er naturligvis sket teknologiske forbedringer siden da.

Rent designmæssigt er højttalerne blevet helt usynlige. Sidste år var der en ganske smal soundbar nederst på skærmen. I år sidder der en basenhed bag på skærmen, mens resten af lyden sendes nedad langs skærmens underkant, hvorefter den reflekteres mod seerne af skærmens fod. Det vil fruen i hjemmet nok ikke klage over.

Philips gør selv meget ud af at fortælle om den nye P5 processor, der er 25% kraftigere end sidste års signalbehandling. Der skulle derfor være endnu bedre muligheder for en digital forbedring af det modtagne billede.

Vi er ganske vist mange, der helst vil lade instruktørens og filmfotografens billede slippe ubearbejdet igennem. Men ned nutidens nærmest uendeligt mange forskellige former for input af stærkt varierende kvalitet kan den digitale bearbejdning bestemt være en fordel.

Pris og levering

55 tommer-udgaven af sidste års model, Philips 901F OLED, har en vejledende pris på 25.000 kr. Den nye model, 9002 OLED, kommer på markedet til august. Prisen kendes endnu ikke, men det forventes at den ikke bliver markant højere...

Gå tilbage


Philips" OLED-TV har fået et endnu mere minimalistisk design med usynlige højttalere. Philips er alene på markedet med det såkaldte Ambilight, der får billedet til at brede sig ud på den omgivende væg. De store OLED-skærme har naturligvis UltraHD pixelopløsning og HDR farveopløsning.
Klik for større billede

Ambilight skabes af et antal kraftige LED"er, der er monteret så de lyser opad og til siderne. Lysvirkningen kan udbygges med Philips" særlige Hue-pærer, der monteres i stuens lamper og styres af TV"et.
Klik for større billede

– Vi forventer at salget af OLED-TV vil blive henved firdoblet i år i forhold yil sidste år, siger Henrik Kyhl, nordisk direktør for TP Vision, som står bag Philips TV.
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php