Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Teknikmessen 2017 i Operaen
Marts 2017
Vi skal måske
bruge en ekstra etage
Teknikmessen i Operaen lignede sig selv – med ca. 50 udstillere fordelt på forhallens stueetage og førstesal. Men til næste år bliver der måske brug for en ekstra etage.

– Udstillerne er branchens udstyrsleverandører, siger manden bag teknikmessen, Det Kgl. Teaters tekniske chef, Tommy Larsen. – Men til næste år er det muligt, at jeg også vil invitere udlejerne, og så bliver der brug for en ekstra etage. Og heldigvis så har vi jo pladsen til det.

– Jeg kan mærke på udstillerne, at de er glade for konceptet, for det er jo en branchemesse, nærmest som en klassefest, for teatrenes og branchens øvrige medarbejdere. De kommer og smalltalker med den ene og den anden og ser på nyt udstyr. Det er gået fuldstændigt som jeg havde drømt om, da jeg startede det her for seks-syv år siden.

Udstillerne er vel også glade for, at de ikke er ruineret bagefter?

– Ja, det må man sige. Selvfølgelig koster det noget at lave sådan en messe. Men det er sådan, at alle kan deltage. Og det niveau holder vi.

Hvordan er Teknikmessen i Operaen i forhold til Monitor Expo?

– Monitor Expo er lidt anderledes, for de slår jo mere på filmbranchen, TV og kameraer. Jeg var derude, og det var fint – jeg kan skidegodt li' at komme der.

– Men her er vi mere teater og musical. Der er plads til os begge to, og det synes jeg er skønt.

Sådan startede det...

Den første teknikmesse blev holdt for syv år siden i nogle mindre lokaler, men også dengang i Operaen.

– Nogle af os på Det Kgl. Teater er en lille smule privilegerede, forklarer Tommy Larsen, – for vi har mulighed for at rejse ud i verden og se det nyeste udstyr på de forskellige messer. Men alene på Det Kgl. Teater har vi jo 150 sceneteknikere, lydfolk, lysfolk og sceneteknikere, som ikke har den mulighed. Og der er jo også teknikere på de andre teatre og spillesteder.

– Den første teknikmesse bestod af syv små stande på Takkelloftet – i dag er vi oppe på 50. Og hele teatrets personale dukker jo stadig op, snakker, ser på udstyr – og kommer efterfølgende med nogle lange, lange ønskelister til mig. Det er rigtigt, rigtigt godt.

Den teknologiske udvikling

Teaterteknologien udvikler sig vel i retning af LED-lys?

Ja, den udvikler sig hele tiden, og det er fuldstændigt rigtigt med LED.

– Det startede med LED-vægge, og nu begynder de jo at lave LED-lamper, der efterhånden er så lysstærke, at vi kan bruge dem. Men vi skal alt skyde 15 meter her i Operaen, og der skal jo gerne være en lille smule lys i lygten når den rammer gulvet. Det er dér vi på vej hen nu med LED.

– På sigt kunne jeg godt tænke mig, at vi får udskiftet alle vores konventionelle lamper og udladningslamper med LED. Det er vigtigt for miljøet, men på sigt er det også en besparelse, for de nuværende lamper bruger ganske megen strøm, og det kræver energi at køle eksempelvis scenetårnet ned. Der er også store udgifter til service og vedligeholdelse af de eksisterende lamper.

– Her i Operaen har vi et befugtningsnalæg p.gr.a. af alle de mange lamper, som udvikler sindssygt megen varme. Hvis vi skifter til LED, så har vi ikke længere brug for befugtningsanlægget, og det vil give mindre slitage på lamperne. Det er lidt ligesom i Føtex i frugtafdelingen, og meget af fugten havner jo nede i lamperne...

– På sigt tror jeg derfor at det vil være en rigtigt god investering. Og det vil være godt for miljøet, at vi får skruet ned for det store energiforbrug.

– Men jeg forventer, at det bliver en investering på 40-50 mio kr, for i hvert af Det Kgl. Teaters tre huse er der 6-700 lamper som skal udskiftes. Der skal derfor regnes grundigt på projektet inden vi sætter det i gang.

Gå tilbage


– Det er jo nærmest som en klassefest, hvor branchens leverandører mødes, siger Tommy Larsen, der er Det Kgl. Teaters tekniske chef og manden bag Teknikmessen i Operaen. – Til næste år inviterer jeg måske også udlejerne til at komme og udstille.
Klik for større billede

Det er seks-syv år siden, at den første teknikmesse blev afholdt i Operaen. Dengang var der syv udstillere. I år var der over 50.
Klik for større billede

Læs også
- I år viser vi næsten kun LED-lys
- Grammofonen spiller
ikke musikken...

- Shotgun'en er blevet kortere
- Den danske DAD-boks
sælges nu af Avid

- iPhonen bruges som lydoptager
- Studer til de små radiostationer
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php