Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Futuresales på Teknikmessen 2017
Marts 2017
I år viser vi
næsten kun LED-lys
Futuresales viste næsten kun LED-lamper på sin udstillingsstand. Men den nye lysteknologi har stadig sine begrænsninger...

– Udviklingen går i retning af, at alt bliver LED, siger salgschef Frank Jensen fra Futuresales. – Sidste år viste vi mange lamper, der ikke var LED. Men i år er der kun fem ud af alle de mange, vi har med, som ikke er LED! Så udviklingen går stærkt.

– Med LED sparer man strøm, og lyskvaliteten blive bedre og bedre. Men det er stadigvæk sådan, at man i nogle situationer ikke får samme kvalitet som med halogen. Så man skal overveje hvad man skal bruge det til.

– Hvis man f.eks. laver TV og skal have den bedst mulige billedkvalitet, så skal man enten have en meget god LED, eller også skal man bruge halogen. Og de bedste LED-lamper koster også rigtigt mange penge, så det er typisk et kompromis.

LED-lamper med flere farver

– LED-lamper som kan blande farverne – rød, grøn blå og hvid – de er sjældent så gode som hvide lamper, erkender Frank Jensen. – De giver ofte sådan et "grumset" hvidt lys, kan man sige. Så det er også et kompromis: Man skal vælge mellem, om man vil man have en LED-lampe der kan skifte farve, eller man vil have en der er god til at lave hvid. Ofte vælger man at have nogle lamper der er gode til hvid og nogle andre, der er gode til at farvelægge med. Den ideelle lampe ville selvfølgelig være en, der både kan lave et rigtigt pænt hvidt lys og være i stand til at lave et farvemiks. Men dertil er udviklingen endnu ikke nået.

– Til gengæld er de hvide LED-lamper, hvor lyset skabes af er et fluorescerende stof á la lysstofrør, efterhånden blevet rigtigt gode, for i dag fås de med RA-værdier på over 95, mens de for tre-fire år siden højst var oppe på 90. Til sammenligning har halogenlamperne en RA-værdi på 100, men med en RA-værdi på 95 er det nærmest umuligt for øjet at se forskellen.

– Den slags lamper kan derfor erstatte halogen – stort set.

Flicker ved videooptagelse

Der er dog stadig en risiko for, at LED-lampen skaber flicker i forbindelse med video, fordi kamera og lys arbejder med forskellige frekvenser. Og LED blinker lynhurtigt i modsætning til halogen, der "gløder". Dét er et problem, som man ikke kan se med det blotte øje. Men også her bliver produkterne bedre og bedre.

– Med mange lamper kan man indstille den frekvens, som dioderne skal opdateres med, siger Frank Jensen. – 50 Hz, 60 Hz eller 400 Hz billedfrekvens. Det sidste bruges til slowmotion optagelser

– Den slags problemer undgår man med halogen. Men til gengæld har man jo nogle andre problemer. Først og fremmest har halogen et fem gange så stort strømforbrug og det skaber varme, som man skal skaffe sig af med. Og halogenpærerne holder jo ikke nær så længe...

Gå tilbage


– Sidste år viste vi ganske mange halogenlamper her på Teknikmessen i Operaen. I år er dette tal reduceret til kun fem, så udviklingen mod LED går hurtigt, siger Frank Jensen fra Futuresales.
Klik for større billede

Fakta om Futuresales

 • Futuresales har agenturet på over 42 fabrikater indenfor lamper, elektronik, servere, rigning etc. Det mest markante er D3 Technologies servere og lamper fra Elation, Prolight, DTS og Acme.
 • Futuresales kan levere totalløsninger med både lyd og lys, men hovedfokus er på lys.
 • Futuresales er et joint venture med udlejningsselskabet Filmgear.

  Fakta om Frank Jensen

 • Frank Jensen har været 27 år i branchen.
 • De første 25 år arbejdede han i Futurelight, som han selv ejede.
 • De seneste år er han gået i samarbejde med Ole Bendixen fra Filmgear.


 • Læs også
  - Vi skal måske bruge en ekstra etage
  - Grammofonen spiller
  ikke musikken...

  - Shotgun'en er blevet kortere
  - Den danske DAD-boks
  sælges nu af Avid

  - iPhonen bruges som lydoptager
  - Studer til de små radiostationer
  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

  sojle.php