Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Kinovox på Teknikmessen 2017
Marts 2017
Grammofonen
spiller ikke musikken...
På Teknikmessen viste Kinovox bl.a. professionelle grammofoner fra Audio-Technica. Men ofte indeholder grammofonpladerne kun digitale data, der aktiverer afspilning af musikken fra f.eks. en computer...

Siden marts 2016 har Kinovox været forhandler af Audio-Technicas professionelle produkter, og dermed også af grammofoner til eksempelvis DJ's.

– Salget af grammofoner har været een stor kurve opad, siger Henrik Sørensen fra Kinovox. – Grammofonånden er virkelig kommet tilbage, både på verdensplan og i det danske land, for det er blevet retro at have grammofon i hjemmet. Og det er blevet retro at bruge grammofonen i professionel sammenhæng – f.eks. af DJ's. Men afspilningen sker ofte på en mere moderne måde, hvor musikken i realiteten kommer fra en computer, men det ser ud som om man bruger pladerne. Så det er en lidt spøjs ting. Men grammofonen er virkelig kommet tilbage – man kan se at det drejer rundt og det virker..

Så der er ikke nogen problemer med nålestøj?

– Pladen styrer i princippet bare tracket på en computer, så det er digital lyd hele vejen igennem. Grammofonen formidler en tidskode videre til afspilleren. Og grammofonpladen er derfor en tidskodeplade, som aktiverer afspilning af MP3- eller WAV-filer.

Kan man også bruge tidskodepladen derhjemme?

– Ja, sagtens. Man har jo begge muligheder. Så dem der har gamle plader kan selvfølgelig benytte sig af dem. Og det er det der er mest retro. Men grammofonen kan også bare være en visuel ting, der ser ud som om den afspiller musikken, men i virkeligheden bare starter og stopper afspilningen fra en computer.

Digitale og analoge plader

– Der findes tidskodeplader til de forskellige typer software, understreger Henrik Sørensen, – Men der bliver selvfølgelig også lavet mange rigtige grammofonplader. Og der er kunstnere, som udgiver deres materiale digitalt som MP3, men også som grammofonplade, fordi der er noget mere eksklusivt over det.

Hvad koster sådan en grammofon?

– De to modeller vi har i dag ligger på 2.500 og 3.800 kr ex moms. De har begge USB og phono, men der er noget mere gods i den dyre model. Den har variabelt stop og start og bremse. Og den er lavet i en kvalitet, så den rent faktisk ikke går i stykker, understreger Henrik Sørensen.

Dobbeltmikrofon

Audio-Technica er måske især kendt for sine dobbeltmembran-mikrofoner, hvor man både har en dynamisk og en kondensator-kapsel i én mikrofon.

Når kapslerne er placeret lige ved siden af hinanden i samme enhed, er de tidsmæssigt i synk, så der er ikke noget der er ude af fase. Man kan derfor frit blande signalerne fra de to kapsler, uden at man skal fjerne bassen, eller bunden fra den ene af dem. I stedet for at have to mikrofoner til f.eks. stortromme eller bas, så kan man nøjes med en enkelt Audio-Technica dobbeltmembran-mikrofon.

– Begge kapsler har nyrekarakteristik, siger Henrik Sørensen, – men de opfanger lyden på forskellig måde. Den dynamiske er mere ukontrolleret – der er lidt mere forvrængning i den, og den er lidt mere varm, hvor kondensatoren er utroligt præcis og skarpt defineret. Og man har altså muligheden for at blande dem frit. Så hvis man ønsker en stortromme der skal være lidt mere levende og lidt mere buldrende, så vælger man måske at blande lidt mere af den dynamiske ind, og hvis man gerne vil have en lidt mere stram stortromme, så blander man lidt mere af kondensatorkapslens signal ind.

Men den dynamiske er vel også mindre følsom?

– Ja, det er den, og den har en større membran, så den vil også gå en lille smule dybere. Men den vil altså ikke være så stram og præcis.

Topmodellen hedder Artis Elite 2500 (AE 2500), og den ligger på ca. 3.800 kr plus moms, så det er i det øvre segment. Men i betragtning af, at den gør arbejdet for to mikrofoner, så er den relativt billig...

Gå tilbage


Lars Bo Jeppesen (tv) og Henrik Sørensen har succes med salg af Audio-Technicas professionelle grammofoner. De kan både afspille traditionelle analoge plader og plader der styrer den digitale afspilning fra en computer.
Klik for større billede

Audio-Technica er især kendt for sine dobbeltmembran-mikrofoner, hvor man både har en dynamisk og en kondensator-kapsel i én og samme mikrofon.
Klik for større billede

Audio-Technica har et stort program af installationsmikrofoner: Bordmikrofoner, hængemikrofoner og grundflademikrofoner. F.eks. laver fabrikken hængemikrofoner med vridningsfrie kabler som ikke drejer, når de udsættes for temperaturskift.
Klik for større billede

Læs også
- Vi skal måske bruge en ekstra etage
- I år viser vi næsten kun LED-lys
- Shotgun'en er blevet kortere
- Den danske DAD-boks
sælges nu af Avid

- iPhonen bruges som lydoptager
- Studer til de små radiostationer
> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

sojle.php