Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Fiberpuljen
Februar 2017
Yderområderne
skal ind i nutiden
Flere end 120 borgere og virksomheder har på bare 14 dage henvendt sig med ønske om at søge SEAS-NVE's nye 50 millioner kroner store "Fiberpuljen". Den skal bekæmpe digital ulighed på Sjælland og Øerne ved at sikre hurtigt fibernet i yderområderne.

Allerede to uger efter offentliggørelsen af "Fiberpuljen" har flere end 120 borgere og virksomheder henvendt sig til Fibia, der administrerer puljen, med ønske om at få del i dens 50 millioner kroner. Puljen åbnede den 16. januar og kan søges frem til den 15. marts.

Mange har allerede samlet stor opbakning fra deres lokalområde og sendt en færdig ansøgning til www.fiberpuljen.dk. Andre har haft uddybende spørgsmål om kriterierne og processen.

Medansvar for udviklingen

– Udbygning af hurtigt bredbånd – særligt i yderområderne – har topprioritet, siger Jesper Hjulmand fra SEAS-NVE. – Hvis vi vil undgå at Danmark knækker midt over, så skal landområderne og de mindre samfund på Sjælland og Øerne kunne deltage i den digitale udvikling anno 2017. Der er kun den ene vej frem, hvis yderområderne skal kunne tiltrække og fastholde beboere og skabe vækstmuligheder for små og mellemstore virksomheder. Med Fiberpuljen tager vi vores del af ansvaret.

Region Sjælland er den del af Danmark, hvor færrest borgere og virksomheder har en tidssvarende internetforbindelse. Ifølge Energistyrelsen kæmper mere end hver tredje husstand i regionen med langsom adgang til helt dagligdags ting som at åbne deres e-boks, arbejde hjemmefra, lave lektier, streame tv eller dele videoer og billeder. Derudover er et sløvt internet kritisk for mange erhvervsdrivende i de mindre samfund.

Fibia etablerer fibernet

Det er Danmarks største fibernetselskab, Fibia, der står for udvælgelse af de områder, der får støtte fra Fiberpuljen.

I forvejen etablerer Fibia fibernet for mere end 200 mio kr øst for Storebælt, og med i alt 100 mio ekstra kroner fra SEAS-NVE i 2017 – hvoraf de 50 millioner er øremærket yderområderne – bidrager SEAS-NVE og Fibia til udviklingen i områder, der har svært ved at klare nutidens – og fremtidens – krav.

Et regionalt supplement

Politikerne på Christiansborg har fokus på problemet med langsomt internet i yderområderne. Men søgningen til regeringens bredbåndspulje i 2016 viste, at de statslige midler langt fra er nok. Ud af 95 ansøgninger fra Region Sjælland fik kun 10 projekter støtte.

– Det er for dyrt at komme ud alle steder, og området er markedsbaseret, sagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Sjællandske Medier umiddelbart efter lanceringen af Fiberpuljen. – Teleselskaberne har investeret fem-syv milliarder kroner om året, og dertil kommer selvfølgelig Bredbåndspuljen, hvor vi netop har uddelt 80 millioner kroner i 2016.

Regeringen har ligeledes afsat 40 millioner kroner på landsplan i 2017, 2018 og 2019.

Gamle ansøgninger kommer frem igen

Fibia forventer at modtage ansøgninger fra en del af de projekter, som søgte – men ikke fik – midler fra den statslige bredbåndspulje sidste år.

Alle kan søge, hvis de bor eller driver virksomhed inden for SEAS-NVE's forsyningsområde. Det dækker den vestlige og sydlige del af Sjælland samt Lolland, Falster og Øerne. Projekter, hvor flere borgere og virksomheder søger sammen, står særligt stærkt, når de 50 mio kr i Fiberpuljen skal fordeles efter ansøgningsfristens udløb den 15. marts.

Gå tilbage


SEAS-NVE"s administrerende direktør Jesper Hjulmand på besøg i Kyringe ved Ringsted – her i samtale med den lokale ildsjæl, Kenth Poulsen. Han håber at Fiberpuljen bliver lokalsamfundets mulighed for endelig at få velfungerende internet til området, så beboerne kan drive deres virksomheder effektivt i fremtiden.
Klik for større billede

Fakta om fiberpuljen

 • 34% af husstandene i Region Sjælland har så dårlig en internetforbindelse, at de ikke kan klare nutidens – og fremtidens – krav (kilde: Energistyrelsen).
 • Med en ekstraordinær investering på 100 mio. kr. i 2017 fra SEAS-NVE kan Fibia accelerere udrulningen af Fibernet inden for SEAS-NVEs dækningsområde markant.
 • Investeringen er fordelt i to lige store dele: 50 millioner kroner investeres i "Fiberpuljen", der skal sikre fibernet til husstande og virksomheder i yderområder. 50 mio kr skal accelerere fiberudrulningen i de områder, der allerede står på venteliste.
 • Ansøgere kan finde kriterier og de nødvendige materialer på www.fiberpuljen.dk.
 • Fiberpuljen er et supplement til statens bredbåndspulje, hvor Region Sjælland fik tilskud til 10 projekter ud af i alt 95 ansøgninger.
 • Fibia anvender i forvejen 300-400 millioner kroner årligt på at etablere fibernet på Sjælland og i Østjylland.
 • Fibia leverer internet fra Waoo, der er kåret som Danmarks bedste internetudbyder fem år i træk (Loyalty Group. Bedst i test 2012-2016).


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+

  sojle.php