Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Medieanalyse
Maj 2015
Påvirkes valgresultatet
af journalisterne?
RUC og DR går sammen om daglig analyse af nyhedsmediernes valgdækning.

Valgkampe udspiller sig i høj grad i nyhedsmedierne. For universitetsfolk, der skal beskrive demokratiets aktuelle tilstand, er det derfor vigtigt at undersøge, hvordan nyhedsmedierne dækker valgkampe. Dette er baggrunden for, at forskere ved Roskilde Universitet i samarbejde med Infomedia og DR's Detektor på DR2 vil analysere mediedækningen i forbindelse med den aktuelle valgkamp.

Fra Roskilde Universitet vil arbejdet blive ledet af professor Mark Blach-Ørsten og ph.d.-stipendiat Rasmus Burkal, begge fra Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier. Analyserne vil fokusere på bl.a. dækningen af partier og partiledere, samt forskellen i valgdækningen mellem f.eks. aviser og tv.

– Vi vil bl.a. se på, om der sker en personificering af politikken, hvilket kan være tilfældet, hvis valget i høj grad bliver præsenteret som en præsidentvalgkamp. Helt konkret vil vi undersøge i hvor høj grad valgkampen fortælles som et horse race mellem Løkke og Thorning, og hvad problemerne ved en sådan dækning kan være, siger Mark Blach-Ørsten.

– Et andet væsentligt spørgsmål er, om eller hvordan taletiden til de politiske aktører balanceres. Kommer alle partier til orde på en nogenlunde rimelig måde? Hvordan vinkler forskellige medier deres dækning? Og afspejler valget af kilder mediets eget politiske ståsted? supplerer Rasmus Burkal.

Afrapporteringen af de daglige analyser sker løbende under valgkampen i DR?s Detektor samt efterfølgende i forskningslitteratur.

Gå tilbage


Ask Rostrup og Kim Bildsøe Lassen er med til at dække valget for DR. Men er medierne neutrale, eller påvirker de valgresultatet? Det vil man undersøge på Roskilde Universitet (foto Bjarne Bergius Hermansen).
Klik for større billede

> Webmaster

> Support
> Privacy
> Cookies
Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+