Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Teaterteknik
Marts 2012
Kæmpescene med
teknologisk vokseværk
Malmø Opera har opgraderet sit lyd-setup med ny mikserpult, scene-tracking og Sonys nyeste og mest epokegørende trådløse mikrofonsystem. Det sidste skyldes først og fremmest de europæiske frekvensomlægninger, men takket være digital transmission får man samtidigt en forbedret lydkvalitet.

– Problemet med digitale mikrofonsystemer er delay, for det duer jo ikke, at skuespillernes stemmer bliver forsinket, så lyden bliver usynkron, siger Markus Warlich, der er Sonys tyske produktspecialist.

– Sony er ekspert i digitale codecs, ikke mindst i forbindelse med video, og takket være denne viden har vores nye mikrofonsystem – DWX Digital Wireless – et samlet delay på kun 3,4 ms.

– Det samlede delay i Malmø Operas lydsystem er naturligvis højere, tilføjer Ronny Sjöstrand fra Arva Trading, der har leveret en væsentlig del af operaens nye lydteknik. – Men det er alligevel så så lavt, at det kan være nødvendigt at tilføje ekstra delay, fordi lyden fra højttalerne når hurtigere frem til publikums ører end den direkte lyd fra skuespillerne...

Til sammenligning ligger det typiske delay med andre digitale, trådløse mikrofonsystemer på 10-12 millisekunder.

Bedre lydkvalitet

Ronny Sjöstrand understreger også, at Malmø Opera har fået en endnu bedre lydkvalitet med det trådløse system. Det demonstrerer han ved at rasle med et nøgleknippe foran henholdsvis et traditionelt analogt transmissionssystem og Sonys DWX-system. Mikrofonen er i begge tilfælde en DPA miniaturemikrofon – og lydforskellen i de tilsluttede hovedtelefoner er intet mindre end chokerende. De karakteristiske høje toner, som nøglernes raslen frembringer, mangler nemlig fuldstændigt ved den analoge overførsel, mens man ved den digitale transmission får det hele med.

– Ved traditionel trådløs overførsel er det nødvendigt at bruge en kompander for at udnytte frekvensbåndet så effektivt som muligt, og den gavner bestemt ikke lydkvaliteten, siger Ronny Sjöstrand. – Med Sonys digitale overførsel er transmissionen langt mere effektiv, både kompressions- og sendemæssigt og man får derfor det fulde frekvensområde fra 20 Hz til 22 kHz i kombination med et signal/støj-forhold på 106 dB. Desuden kræver transmissionen væsentligt mindre båndbredde, og Malmø Opera kan derfor have 50 trådløse systemer i drift indenfor kun 48 MHz. Med almindelige analog transmission skulle man bruge 300 MHz, eller seks gange så meget.

En anden væsentlig fordel ved Sony DWX er, at alle senderne kan fjernstyres via WiFi i 2,4 GHz båndet. Det betyder eksempelvis, at lydteknikeren kan tænde og slukke skuespillernes sendere, skifte sendestyrker og aktivere low cut filter under forestillingen.

Der er dog også ulemper ved den digitale overførsel. Den væsentligste er strømforbruget, for hvor et sæt AA-batterier typisk klarer 10 timers drift ved analog transmission, dér kan Sonys DWX-sender kun fungere i 5,5 timer. Desuden betyder den højere lydkvalitet, at man skal være mere opmærksom på udenomsstøj i kulissen og på interferens, når skuespillerne kommer tæt på hinanden. Lydmanden ved mikserpulten skal derfor være hurtig ved faderne.

Nye sendefrekvenser

Baggrunden for Malmø Operas investering i det nye trådløse mikrofonsystem er den europæiske frekvensomlægning, som ramte Sverige før alle andre lande, og som skal gennemføres i Danmark inden årets udgang. Operaen var simpelthen nødt til at udskifte sit gamle Sony system for at kunne operere i det nye 470-790 MHz-område. Og da man fik tilbudet om at blive pionér på Sonys digitale system, så slog man til.

– Vi gik over til de nye frekvenser sidste sommer, fortæller teatrets lydchef, Bengt Frienholt, – og da vi var Sonys allerførste kunde på det nye system, så fik vi særbehandling: Der kom et par japanere tilrejsende for at konvertere vores sendere og modtagere til de nye frekvenser, og de blev her et par dage ekstra, så alt var gennemkontrolleret da de rejste.

– Resultatet var en helt problemfri overgang til de nye frekvenser. Den første store forestilling med det nye lydsystem var Singing in the Rain. Og ved afviklingen af De Elendige (Les Miserables) har vi også alle 50 lydkanaler i gang.

Bengt Frienholt nævner også, at de japanske teknikere testede systemet ved at lægge alle senderne i en kasse og flyttede den rundt på scenen: – De ville være sikre på, at alle frekvenserne kunne fungere sammen, uanset hvor tæt senderne – og dermed skuespillerne – er på hinanden. Og det er faktisk imponerende, at man kan opnå en så effektiv kanaladskillelse, når der på modtagersiden kun to små antenner, placeret oppe under loftet.

For en sikkerheds skyld udstyrer Malmø Opera dog altid hovedskuespillerne med hver to sendersystemer, så man kan skifte til en reservekanal, hvis der skulle opstå problemer. Men hidtil har alt fungeret rigtigt godt.

Ny start for Sony

Sony er først og fremmest kendt som leverandør af videoudstyr. Men allerede i 1962 begyndte den japanske fabrik at levere mikrofonudstyr til scenebrug – og fik på den måde kendte brugere som Michael Jackson og Mick Jagger. I 90'erne havde Sony således en markedsandel på 25% i USA, men siden da er det gået en del tilbage.

– Vi har udviklet digitale lydsystemer i de seneste 10 år, fortæller Sonys Markus Warlich, – og det system, som nu er installeret i Malmø Opera, har været fem år undervejs. Det er en satsning der har bragt os foran konkurrenterne, for der er stadig ikke andre der kan levere et fulddigitalt system som vores.

Prisen pr. digital kanal ligger på ca. 2.500 euro, eller nogenlunde det samme som man betaler for de mere traditionelle systemer til scenebrug. Siden lanceringen i 2008 har Sony solgt 7.000 kanaler på verdensplan, og dette tal ventes at stige markant i den kommende tid.

Gå tilbage


Malmø Opera bruger headband mikrofoner fra DPA. Her er det hovedpersonen, Jean Valjean, der tages i tyveri, hvilket får en afgørende indflydelse på hele hans livsforløb.
Klik for større billede

Malmø Operas 50 trådløse kanaler modtages med kun to antenner, placeret oppe under loftet, fortæller Markus Warlich fra Sony Tyskland. – Vores digitale sendere kan bruges sammen med alle fabrikater mikrofoner, og på modtagersiden er vores codec åbent, så leverandørerne af mikserpulte kan indbygge det i pultens funktionalitet.
Klik for større billede

– Frekvensomlægningen gjorde det nødvendigt for os at anskaffe et nyt trådløst mikrofonsystem, siger Malmø Operas lydchef Bengt Frienholt. – Vi valgte Sonys fulddigitale DWX-system, som giver os et fuldt frekvensområde på 20-22.000 Hz og 50 kanaler indenfor et frekvensbånd på kun 48 MHz.
Klik for større billede

Fakta om Malmø Opera

 • Malmø Opera er Sydsveriges store operahus. Store scene, som blev indviet i 1944, har plads til 1.500 publikummer.
 • Selve scenen er på 25 x 25 meter, eller 625 kvadratmeter. Den er dermed en af Europas største.
 • Teatret er ombygget i takt med den teknologiske udvikling. Man har således investeret i både nyt lyssystem og nyt lydsystem. Man har også anskaffet et tekstsystem, så man nu konsekvent opfører operaerne på deres originalsprog. Og man har investeret i et Stagetracker FX system, der via en kombination af hardware og software sørger for, at publikum kan høre hvor den enkelte skuespiller/sanger befinder sig på scenen. Behovet for det sidste skyldes naturligvis i høj grad at scenen er så stor som den er.
 • Under afviklingen af De Elendige er der tre lydfolk i gang: En har ansvaret for de trådløse mikrofonsystemer. En mikser skuespillerne/sangernes lyd. Og en mikser orkestret.
 • Det er operaens erklærede mål at sætte fokus på det moderne musicaldrama og være et centrum for fremtidens musikteatre. Desuden ønsker man at udvikle musikteater for børn.
 • Yderligere information på www.malmoopera.se.

  Om Arva Trading

 • Arva blev grundlagt i 1979.
 • Virksomheden er i dag leverandør af professionelt lydudstyr fra adresser i Stockholm og Malmø. I Danmark har man et tæt samarbejde med Alfa Audio.
 • Arva sælger produkter fra bl.a. Apple, Avid, D&B Audiotechnik, DPA Microphones, Dolby Lake, Solid State Logic, Sony og TTA.
 • Arvas kundekreds omfatter bl.a. lydstudier, radio- og TV-stationer, og PA/live.
 • Til Malmø Opera har Arva leveret d&b højttalersystem, TTA stage-tracker og Sonys trådløse DWX mikrofonsystem.
 • Yderligere information på www.arva.se.


 • > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg
  Apantac-dec-2020---AVM_330.jpg